Mai multe ONG-uri solicită o hotărâre de Guvern care să reglementeze cuantumul minim de acordare a burselor elevilor şi includerea finanţării corespunzătoare pentru îndeplinirea acestui deziderat în bugetul de stat proiectat pentru anul 2020.

Solicitarea este formulată printr-o scrisoare deschisă adresată Guvernului şi este făcută de Consiliul Naţional al Elevilor, alături de organizaţiile: Uniunea Liceenilor Maghiari din România (MAKOSZ), Salvaţi Copiii, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Consiliul Tineretului din România (CTR), Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC), Consiliul Tinerilor Instituţionalizaţi (CTI), Federaţia organizaţiilor neguvernamentale pentru Copil (FONPC), World Vision Romania, Asociaţia Studenţilor Romi din Bucureşti Terni Godi, Funky Citizens, Declic România, potrivit Agerpres.ro.

În scrisoarea deschisă se arată că această hotărâre de Guvern este importantă în vederea garantării echităţii în sistemul de acordare a burselor în România, legea impunând această datorie a guvernanţilor, prin prevederile Legii nr. 38/2019.

“Demersurile Consiliului Naţional al Elevilor s-au orientat către superficialitatea cu care sunt tratate bursele şcolare de către autorităţi încă de la începutul anului 2017. Ce se presupunea a fi o intervenţie simplă în sensul reglementării nu doar a obligativităţii, dar şi a unei sume minime pentru acordarea burselor, s-a dovedit a fi o luptă împotriva persoanelor aflate la cârma sistemului educaţional”, arată scrisoarea deschisă.

Conform Legii Educaţiei Naţionale, educaţia este o prioritate naţională care urmăreşte dezvoltarea liberă şi armonioasă a individului, dar şi încurajarea participării active în societate şi asigurarea incluziunii sociale şi pe piaţa muncii. Cu toate acestea, elevii înfruntă zilnic “probleme cauzate de lipsa echităţii din sistem”, se arată în scrisoare.

Consiliul Naţional al Elevilor consideră prioritar ca, pentru a evita cazurile în care bursele sunt oferite în cuantumuri mult prea mici, chiar şi în cazul burselor sociale, unde cuantumurile nu reflectă nevoile de subzistenţă (burse de 8 lei pe lună, în localităţi din judeţul Arad), cuantumul minim să fie impus autorităţilor publice locale, anual, prin hotărâre de Guvern. Această măsură ar contribui la impunerea echităţii în sistemul de educaţie, dar şi la diminuarea diferenţelor drastice în ceea ce priveşte situaţia acordării burselor în mediul rural comparativ cu mediul urban, de exemplu.

Proiectul propus de către Consiliul Naţional al Elevilor în 2017 prevedea că nevoile financiare ale elevilor nu sunt constante, ci depind direct proporţional de situaţia economică a ţării. Analizând studiile efectuate de către Institutul Naţional de Statistică pentru anul 2018, se observă că suma medie cheltuită lunar într-o gospodărie pentru alimente şi utilităţi însumează 1.125 lei.

“Considerând media de 2,6 persoane într-o gospodărie, ajungem la concluzia că este nevoie de aproximativ 432 de lei pentru a împlini nevoile minime de trai. Cu o valoare de 100 de lei, bursa socială nu va putea satisface nici măcar aceste nevoi pe care elevii le au. Acelaşi studiu al INS arată că, din totalul cheltuielilor de consum ale unei gospodării, lunar, în medie, se investesc doar 9 lei (0,4% din totalul cheltuielilor de consum aferente pentru o gospodărie), pentru educaţie. În aceste condiţii, bursa de studiu, respectiv cea de merit sau performanţă, reprezintă un stimulent pentru elevii care au potenţial în a se dezvolta pe plan profesional, chiar dacă situaţia financiară nu le permite acest lucru”, relevă scrisoarea deschisă.

Consiliul Naţional al Elevilor propune calculul cuantumului pentru fiecare dintre cele patru tipuri de bursă ca fiind un procentaj din salariul minim net pe economie, o practică des utilizată în unele state ale Uniunii Europene.

Ţinând cont de grupul ţintă al fiecărui tip de bursă, sunt propuse următoarele sume lunar: pentru bursa socială – 30% din salariul minim net pe economie; în ce priveşte bursa de studiu – 32,5% din salariul minim net pe economie; referitor la bursa de merit – 35% din salariul minim net pe economie; pentru bursa de performanţă – 37,5% din salariul minim net pe economie.

“De asemenea, solicităm ca, de îndată ce noul Guvern va realiza planul de măsuri necesare în domeniul educaţiei, va centraliza, prin ministerul de resort, o analiză privind modul în care se acordă bursele în fiecare localitate şi va interveni direct şi punctual în cazurile în care autorităţile publice locale refuză să acorde, din bugetul local prin finanţarea complementară, burse elevilor”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.