Copiii au luat cuvântul într-o consultare cetățenească unică despre viitorul Uniunii

Peste 300 de copii din 23 de comunități și orașe din județul Bacău și-au făcut vocile auzite joi, într-o consultare cetățenească unică în România, prima de acest fel din Uniunea Europeană, organizată exclusiv pentru copii astfel încât aceștia să își poată exprima opiniile cu privire la viitorul Europei înaintea Președinției României a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019.

Evenimentul Europa Copiilor, organizat de Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul ministrului Delegat pentru Afaceri Europene, și Institutul European din România, în parteneriat cu Consiliul Județean Bacău, Inspectoratul Școlar Bacău și UNICEF în România, a evidențiat nevoia participării copiilor și adolescenților în dezbaterile menite să definească viitorul politicilor europene.

„Uniunea Europeană de mâine trebuie să fie un proiect construit de cetățenii săi. Din această perspectivă, dar și a faptului că în anul 2019 vom celebra 30 de ani de la semnarea Convenției privind Drepturile Copilului, nu puteam încheia acest ciclu de evenimente fără a-i consulta și pe copii și tineri, ideile lor putând contribui la generarea unor politici care să le poată oferi un viitor
mai bun“, a declarat Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Dezbaterea de la Bacău a fost organizată ca parte a “Consultărilor cetățenești pentru viitorul Uniunii Europene”, o serie de evenimente lansate de Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ministrului Delegat pentru Afaceri Europene și Institiutul European din România pe 9 mai 2018.

Copiii care au participat la dezbaterea organizată la Sala Ateneu din Bacău vin din 32 de școli din diferite medii din județul Bacău, inclusiv sunt copii din grupuri vulnerabile care se confruntă cu sărăcia sau discriminarea. Aceștia au vârste cuprinse între 10 și 18 ani. 

„Fiecare copil se naște cu o zestre psihică ce se remarcă prin felul în care își manifestă plăcerile și neplăcerile, arătând deschis ceea ce simte. Pentru a ne pune în valoare calitățile și pentru a ne oferi un viitor cât mai strălucit atât nouă, cât și generațiilor următoare, în societatea noastră adulții trebuie să ne recunoască dreptul la libera exprimare“, a spus Lorena Condei, elevă în clasa IX-a la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare“ Bacău.

Creșterea și consolidarea participării copiilor este un obiectiv de bază al UNICEF în România, atât în cadrul programelor implementate, cât și în dialogul cu principalii decidenți politici și cu partenerii.

„Șansa de a-i avea ca parteneri de dezbatere pe copii si pe adolescenți și de a colabora cu ei deschide noi perspective, oferă soluții diferite și inovatoare. Noi, la UNICEF, ne-am luat angajamentul să oferim copiilor ocazia de a-și exprima părerea despre chestiuni care îi afectează, pe ei și pe comunitățile din care provin. Dorim ca alături de ei și de ceilalți parteneri ai noștri, să
identificăm, să creăm, să implementăm și să monitorizăm împreună soluții“, a spus Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.

La începutul lunii august, Ministerul Afacerilor Externe prin intermediul ministrului Delegat pentru Afaceri Europene, UNICEF și Eurochild au făcut apel către copiii și tinerii din România pentru a-și exprima opiniile în sondajul online „Europa Copiilor“. Rezultatele sondajului vor sta la baza
discuțiilor din cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, desfășurate pe 20 noiembrie 2018 cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, precum și în cadrul altor întâlniri la nivel înalt.

Pe parcursul consultării publice organizate la Bacău, copiii și-au exprimat opiniile și ideile cu privire la Uniunea Europeană, drepturile copilului, participarea copiilor, educație, sănătate, precum și utilizarea mediilor online. 

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *