Greutatea multora dintre proaspeții tați crește în primii ani de viață ai copiilor lor, conform concluziilor unui studiu realizat de un grup interdisciplinar de la Northwestern University (NU) din Statele Unite, citate de Xinhua, scrie Agerpres.ro

Oamenii de știință au monitorizat 10.000 de persoane de sex masculin din Statele Unite începând din perioada adolescenței până în prima parte a vârstei adulte și au descoperit că greutatea unui bărbat cu înălțime medie care locuiește alături de copilul său a crescut cu 2 kilograme după ce acesta a devenit tată pentru prima oară. Diferența reprezintă o creștere cu 2,6% a indexului de masă corporală (IMC) raportat la o înălțime de 1,80 metri.

Prin comparație, un bărbat cu aceeași înălțime care nu a devenit părinte a pierdut 0,6 kilograme în aceeași perioadă, potrivit unui raport publicat luni pe site-ul NU.

Creșterea în greutate a proaspeților tătici ar putea fi cauzată de schimbările survenite în stilul lor de viață sau a obiceiurilor de alimentație.

Cercetarea, una dintre primele de acest tip care examinează modul în care rolul de părinte afectează IMC, a descoperit totodată o legătură între trecerea către acest statut și o înmulțire a simptomelor depresive.

Studiul demonstrează că simptomele de depresie s-au înmulțit, în medie, cu 68% în primii cinci ani de paternitate în cazul bărbaților care aveau circa 25 de ani când au devenit părinți pentru prima oară și care locuiau în aceeași casă cu copiii lor.

O cercetare publicată în luna august de specialiști de Universitatea Bath a concluzionat că bărbații — nu și femeile — iau în greutate în primii ani după ce devin părinți, conform raportului NU.