imunitatea copilului

De la banalele răceli până la teribilele forme de gripă, sunt responsabile virusurile. Copiii sunt mult mai receptivi la infecţiile virale, iar unele studii ne arată că peste 75% dintre copii suferă infecţii respiratorii recidivante. Există peste 200 de virusuri ce pot afecta în mod frecvent sănătatea copiilor şi mai ales a acelora care au un sistem imunitar mai slăbit.

În primii ani de viaţă, sistemul lor imunitar învaţa, fiind lipsit de experienţă! Încet, încet, ei îşi îmbunătăţesc imunitatea printr-o luptă neîntreruptă cu microbii, virusurile şi alte organisme care încearcă să ne invadeze organismul. Dar această luptă costa sistemul imunitar, iar organismul va avea să deconteze toată viaţa aceste preţuri biologice. De aceea – că medici responsabili şi părinţi atenţi ce suntem – trebuie să avem grijă ca aceste „preţuri biologice” să fie cât mai mici.

Dar, există unele obiceiuri de lifestyle ce se pot adopta şi care pot oferi sistemului imunitar al copilului resurse de modulare nebănuite. Cercet. Dr. Horaţiu Albu, master în biologie moleculară, ne spune care pot fi cele 7 metode uşor de implementat şi care sunt importante pentru a  asigura modularea eficientă a imunităţii copiilor.

1. Oferiţi-le frecvent în alimentaţie fructe şi legume sau sucuri presate la rece din ele. Fitonutrientii conţinuţi de acestea pot participa la îmbunătăţirea imunităţii. Mai nou, dietetică modernă foloseşte chiar sucuri de fructe sau legume fortifiate cu anumite minerale şi vitamine.

Studiile arată ca o dietă bogată în fitonutrienti adusă în stilul de viaţa poate proteja copilul şi împotriva unor boli cronice şi degenerative ce pot surveni în viitorul său de adult, precum cancerul, bolile de inimă şi nu numai. Încercaţi să ajutaţi copilul să mănânce cinci porţii de fructe şi legume pe zi. Sucurile pot fi de mare ajutor în acest deziderat!

2. Aveţi grijă de timpul lor de somn deoarece privarea de odihnă îi poate face mai susceptibili la boli prin reducerea celulelor naturale de apărare, arme ale sistemului imunitar, care se implica în debarasarea organismului de microorganisme şi celulele canceroase. Un nou-născut ar putea avea nevoie de până la 18 ore de somn pe zi, copii mici necesită 12 până la 13 ore, iar copiii preşcolari au nevoie de aproximativ 10 ore. În cazul în care copilul nu poate sau refuză să doarmă în timpul zilei, încercaţi să-l duceţi la culcare mai devreme seara.

3. Alăptaţi copilul. Laptele matern conţine anticorpi care asigură pentru început şi apoi îmbunătăţesc imunitatea organismului. Poate reprezenta un scut împotriva infecţiilor urechii, alergiilor, diareei, pneumoniei, meningitei, infecţiilor tractului urinar şi sindromului de moarte subită a sugarului. Studiile arată că aceasta poate creşte, de asemenea, puterea creierului bebeluşului şi ajuta la protejarea lui de-a lungul vieţii împotriva diabetului zaharat insulino-dependent, boala Crohn, colita şi anumite forme de cancer.

Este recomandat că mamele să alăpteze timp de un an. În cazul în care acest termen nu este realist, trebuie să alăpteze cel puţin în primele două până la trei luni, pentru a suplimenta imunitatea copilului.

4. Puneţi-i să facă exerciţii fizice. Cercetările recente arată că exerciţiile fizice cresc numărul de celule naturale de apărare. Pentru a-i integra pe copii într-o rutină de fitness pe tot parcursul vieţii, trebuie să fiţi sau să le găsiţi un bun model. Realizarea exerciţiilor fizice împreună cu ei sau în grupe de copii care practică un anume sport este mult mai eficientă decât să-i îndrumaţi să meargă afară şi să se joace. Activităţile în familie pot fi distractive şi includ mersul cu bicicletă, drumeţii, patinaj, baschet şi tenis şi multe alte sporturi.

5. Asigurati-vă că înţeleg necesitatea luptei cu raspandiriea germenilor. Deşi aceasta nu îmbunătăţeşte imunitatea, este o modalitate extrem de bună şi probabil cea mai eficientă de a reduce simunitar al copilului. Asiguraţi-vă că cei mici se spala pe mâini de multe ori şi cu săpun. Ar trebui să acorde o atenţie deosebită igienei înainte, după fiecare masă şi după joacă afară, manipularea animalelor de companie. Nespalarea mâinilor şi fetei, suflarea nasului, strănutul şi tusea pot reprezenta modalităţi de a răspândi cât şi contractă virusurile dacă nu sunt corect deprinse.

6. Evitaţi ca ei să fie fumători pasivi. Fumul conţine mai mult de 4000 de toxine, dintre care cele mai multe pot irita sau chiar distruge unele celulele din organism. Copiii sunt mai sensibili decât adulţii la efectele nocive ale fumatului pasiv, deoarece aceştia respira într-un ritm mai rapid. Şi sistemele de detoxifiere naturale ale unui copil pot să nu fie cele mai performante, chiar dacă organismul este încă tânăr. Fumatul pasiv creşte riscul de bronşită, infecţii ale urechii, astm în cazul celor mici. Aceasta poate afecta, de asemenea dezvoltarea neurologică.

7. Nu puneţi presiune pe specialist. Cerându-i medicului pediatru o reţetă pentru un antibiotic de fiecare dată când copilul are o răceală, gripă sau dureri în gât nu faceţi decât să înrăutăţiţi pe termen lung starea sa de sănătate. Antibioticele tratează bolile cauzate de bacterii, dar majoritatea bolilor copilăriei sunt cauzate de virusuri ce nu necesită antibiotice. „Pentru a îmbunătăţi imunitatea copilului şi a ţine la distanţă sau sub control diversele viroze, eu indic utilizarea unui supliment nutriţional de tip ortomolecular care îmbunătăţeşte apărarea organismului.”, afirma Cercet. dr. Horaţiu Albu.

Studiile arată, totuşi, că încă mulţi pediatri prescriu antibiotice (este adevărat că cu tot mai multă tragere de inimă) la îndemnul părinţilor care cred – într-un mod cu totul eronat – ca acestea nu fac şi rău. Tulpinile bacteriilor rezistente şi multirezistente la antibiotice au înflorit! Mai mult, diabetul, sindromul metabolic, dar şi alte boli chiar mai grave au început să fie corelate cu utilizarea de tratamente antibiotice multiple în copilărie.

„Suplimentele nutriţionale bazate pe micronutrienti – aminoacizi, vitamine, unele minerale şi fitonutrienti secundari – sunt mai nou tot mai des concepute de diverse case farmaceutice  pentru îmbunătăţirea sistemului de apărare a organismului şi pentru luptă cu virusurile respiratorii. ”, completează specialistul.

Susţinerea organismului copilului în primii ani de viaţă este foarte importantă pentru dezvoltarea sa şi pentru a avea o sănătate bună întreaga viaţă. Suplimentele nutriţionale de tip ortomolecular au dublu rol: îmbunătăţesc imunitatea şi luptă cu infecţiile atât la copiii, cât şi la adulţi. Cantitatea recomandată la copil este 5-15 ml de soluţie orală pe zi, în funcţie de vârsta copilului. Ele sunt deja disponibile în multe farmacii şi magazine specializate.