ANAT sustine actiunea de verificare si inchidere a agentiilor de turism care nu detin polita de asigurareAsociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) apreciază că decizia Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT) de retragere a licenţelor deținute de agenţii de turism care nu aveau poliță de asigurare în caz de insolvabilitate, insolvență sau faliment întăreşte disciplina privind comercializarea pachetelor turistice şi protejează persoanele fizice şi juridice care contractează pachete turistice.

În lista anunțată de ANT pe 4 octombrie 2016 nu se află numai agenții de turism care funcționau fără să dețină o poliță de asigurare valabilă. Pentru o mare parte din cele care figurează în listă licenţa a fost radiată la cerere, în 2016, pentru că și-au oprit activitatea sau si-au schimbat sediul în ultimii şase ani.

În evidențele ANT există în prezent peste 1.800 de agenții de turism active, care respectă principalele condiții de funcţionare: dețin o poliță de asigurare valabilă, licență emisă de ANT și brevet de turism pentru manager. Lista agențiilor de turism care funcționează legal se află pe pagina de internet a ANT (http://turism.gov.ro/autorizare-turism/).

„ANAT susţine ANT în acţiunile de eliminare din piață a companiilor care nu respectă legea și care reprezintă un pericol pentru toţi cei care le cumpără pachetele turistice. După măsura luată de ANT știm dimensiunea pieţei: 1.854 de agenții de turism funcţionează legal. Acțiunea ANT este prima etapă din suita de măsuri pe care instituția le va lua pentru ca banii turiștilor să fie în totalitate asigurați. Urmează o serie de acte normative în acest sens, în conformitate cu directivele europene referitoare la asigurarea pachetelor de călătorie. Totul în favoarea turistului și pentru turist!”, declară dr. Alin Burcea, președinte ANAT.

ANAT îndeamnă turiștii să efectueze constant o verificare a agenției de turism de la care intenționează să cumpere un pachet turistic, căutând pe pagina de internet a acesteia sau la sediu existența poliței aflate în termenul de valabilitate, a licenței de funcționare și a brevetului de turism al managerului, precum și pe pagina de internet a Autorității. Prin decizia Consiliului Director, odată cu schimbarea paginii de internet a asociației, polița de asigurare va fi postată și pe www.anat.ro. În sprijinul agențiilor membre care își reînnoiesc polița, ANAT va urmări actualizarea informaţiilor şi pe site-ul ANT.

ANAT este asociația patronală a agențiilor de turism din România, cărora le reprezintă interesele profesionale la nivel național, european și internațional. Asociația are ca membri activi 500 de agenții de turism, cele mai importante din țară, care cumulează peste 85% din vânzările pachetelor de turism și călătorie, estimate la aproape un miliard de euro anual și au împreună peste 4.600 de angajați. Industria turismului în România are peste 120.000 de angajați  și contribuie la economia națională cu aproape 2% din PIB.