Incep Jocurile Olimpice de vara de la Rio de JaneiroEdiția a 31-a a Jocurilor Olimpice de vară de la Rio de Janeiro debuteaza oficial vineri (sâmbătă, 02,00, ora României), cu ceremonia de deschidere, care va avea loc pe Stadionul Olimpic Maracana, la acest eveniment participand peste 10.500 de sportivi, din 206 țări, printre care și România, care va avea o delegație de 96 de sportivi și 7 rezerve, la 15 sporturi. Portdrapelul delegației noastre va fi gimnasta Cătălina Ponor, triplă campioană olimpică în 2004, la Atena.

Sportivii se vor întrece la 28 de discipline sportive, în 306 probe, marea competiție polisportivă urmând să se încheie în data de 21 august. Sporturi care au fost (re)introduse la această ediție sunt rugby-ul, cu varianta sa în 7, și golful.

 

În premieră, la Jocuri va participa o echipă a refugiaților, formată din zece sportivi. Cele mai mari delegații sunt cele ale Statelor Unite, cu 554 de sportivi, ale Braziliei, 465 sportivi, și Germaniei, 425 sportivi, etc.

Jocurile sunt găzduite de 32 de baze sportive, dintre care șase îndeplineau deja cele mai înalte standarde competiționale, iar nouă dintre cele existente au fost renovate. Zece arene au fost ridicate special pentru JO 2016 și vor deveni permanente, iar alte noi șapte sunt temporare. Toate sunt împărțite în patru mari zone olimpice: Barra, Copacabana, Deodoro și Maracana.

Cântărețe celebre și mai multe supermodele din Brazilia sunt anunțate în programul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice. Spectacolul, desfășurat sub regia semnată de Daniela Thomas, Fernando Meirelles și Andrucha Waddington, are în fruntea distribuției cântărețe afro-braziliene din toate generațiile. Pe de o parte, va fi prezentă cântăreața de samba Elza Soares, denumită și Tina Turner din Brazilia, în vârstă de 79 de ani, care a fost căsătorită cu fotbalistul Garrincha. La celălalt capăt de pod este noua senzație muzicală de la Rio de Janeiro, MC Soffia, de numai 11 ani.

Președintele interimar al Braziliei, Michel Temer, va fi cel care va declara deschise Jocurile Olimpice de la Rio.

În programul ceremoniei de deschidere, care va fi urmărită de trei miliarde de oameni, conform estimărilor lansate de organizatori, figurează și două supermodele din Brazilia, Gisele Bundchen și Lea T.

Spectacolul va dura patru ore și nu va lipsi o călătorie în etapele care au marcat istoria locală, colonizarea portugheză, evocarea sclaviei sau zborul pionierului aviației Alberto Santos-Dumont, la începutul secolului XX.

Ministerul Afacerilor Externe a pus la dispoziţia cetăţenilor români care calatoresc in Republica Federativă a Braziliei, pentru a asista la Jocurile Olimpice de Vară de la Rio, un ghid cu informaţii utile.

Acesta poate fi consultat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, la rubrica „Sfaturi de călătorie” – „Ghiduri de călătorie”, la următoarea adresă: http://www.mae.ro.

Materialul vine în continuarea ghidurilor de informare puse la dispoziţie de MAE periodic în sprijinul cetăţenilor români care călătoresc în străinătate.

Ghidul oferă cetăţenilor români sfaturi utile şi informaţii privind coordonatele de contact şi numerele Ambasadei României în Republica Federativă a Braziliei, Consulatului General al României la Rio de Janeiro, condiţiile de intrare şi regim de şedere pe teritoriul Braziliei, regulile și recomandări specifice perioadei desfășurării Jocurilor Olimpice, norme de conduită în locaţiile de desfăşurare a evenimentelor sportive, lista cu obiecte interzise pe stadioane sau în preajma acestora, informaţii privind transportul, precum şi detalii despre legislaţia locală.