Sfaturile unui iepuras prudent pentru tineri si adolescenti care fac sex

Planifică Neprevăzutul, campanie națională de  informare și educare pe teme de contracepție și viată sexuală sănătoasă, lansează e-book-ul „Sex ca la carte – Sfaturile unui Iepuraș Prudent”. Acesta este un ghid practic de relații, contracepție și viată sexuală, destinat adolescenților și tinerilor care se pregătesc să-și înceapă viața sexuală, fiind  redactat de specialiști într-o manieră amuzantă. E-book-ul este gratuit și poate fi descărcat de la adresa: http://www.planificaneprevazutul.ro/ghid-relatii.

Conform statisticilor incluse în „Anuarul statistic al României/2015”, publicat de Institutul Național de Statistică al României, în țara noastră, peste 10% dintre naşteri sunt atribuite adolescentelor. În 2014, peste 18.500 de tinere au născut până la vârsta de 19 ani. Dintre acestea, 661 aveau sub 15 ani la momentul la care au născut. Tot în 2013, au fost înregistrate 7.287 de întreruperi de sarcină făcute de tinere cu vârste de până la 19 ani. În plus, conform „Raportului de analiză a disciplinei opționale Educație pentru sănătate – Componenta Educație sexuală/2015”, publicat de Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS) în 2016, în 2013 România era prima ţară din Europa, în topul celor mai multe noi diagnosticări ale infecţiei cu HIV în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani.

În România, vârsta medie pentru debutul vieții sexuale este de 15-16 ani, iar legea prevede faptul că tinerii își pot da consimțământul pentru un contact sexual începând cu vârsta de 15 ani. Începerea vieții sexuale reprezintă un interes prioritar pentru majoritatea tinerilor, acesta fiind, totodată, un subiect de discuție tabu. În acest context, riscul apariției unei sarcini neprevăzute și nedorite, precum și contractarea bolilor cu transmitere sexuală reprezintă principalele pericole la care se expun tinerii.

De aceea, campania Planifică Neprevăzutul și-a propus să le ofere tinerilor recomandări pentru ca aceștia să poată descoperi în siguranță experiențele plăcute în materie de intimitate de cuplu, precum și o serie de alte sfaturi pentru relații sănătoase. Astfel, Sex ca la carte este un ghid util, însă amuzant și atrăgător, care include secțiuni precum „Contracepție” și „Prima noapte de dragoste”, dar și „Metode de agățat”, „Mituri amuzante despre sex” și „Curățenia zonei intime”.

Tinerii informați sunt adulții responsabili de mâine, cei care își cunosc opțiunile și care iau decizii informate și asumate, inclusiv în ceea ce privește planificarea familială. „În general, tinerii nu discută cu părinții despre curiozitățile și dilemele lor atunci când vine vorba de relații sexuale și siguranță contraceptivă, preferând să caute răspunsurile la prieteni sau pe internet, inclusiv în momentele critice – după un contact sexual neprotejat, eventual cu o persoană purtătoare de BTS”, spune Dr. Mirela Popa, medicul specialist al campaniei. „În același timp, ei au nevoie de informații corecte, care să-i ajute să evite efectele nedorite în materie de sănătate și control al vieții sexuale. E-book-ul Planifică Neprevăzutul vine în întâmpinarea acestei nevoi”, adaugă specialistul.

Campania Planifică Neprevăzutul!  a fost lansată în octombrie 2013 de Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală ca o inițiativă de informare în ceea ce privește folosirea corectă a contracepției de urgență, singura metodă contraceptivă care poate evita o sarcină nedorită în urma unui contact sexual neprotejat. Ulterior, campania Planifică Neprevăzutul! s-a extins și oferă informații complete despre folosirea tuturor metodelor moderne de contracepție, precum și o serie extinsă de informații de educație sexuală.