Performantele scolare depind de calitatea somnului in primii cinci ani de viata Crize de furie, hiperactivitate, probleme de atentie… Toate acestea au o cauza comuna, potrivit unui studiu recent al oamenilor de stiinta australieni care atentioneaza ca tulburarile de somn la copiii cu varste mai mici de cinci ani vor influenta in mod negativ performantele scolare de mai tarziu.

Cercetatorii au gasit dovezi care demonstreaza ca performantele scolare ale copiilor depind de calitatea somnului inca inainte de implinirea varstei de cinci ani.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, au fost studiati 2880 de copii australieni, de la nastere, pana la varsta de sase sau sapte ani. In intervalul de varsta a copilului 0 – 5 ani, mama trebuia sa noteze observatii facute in legatura cu somnul micutului, mai ales in cazul in care se confrunta cu dificultati in adormirea acestuia. Mama mai trebuia sa noteze daca micutul a fost capabil sa-si auto-regleze atentia cat si emotiile si sa adoarma singur.

Si profesorii au fost inclusi in studiu, fiind pusi sa evalueze capacitatea de adaptare sociala si emotionala a copiilor, la scoala, in intervalul de varsta sase – sapte ani.

Studiul a demonstrat ca 31% dintre copiii monitorizati au suferit de tulburari ale somnului de la nastere pana la varsta de cinci ani si nu reuseau sa adoarma singuri. Potrivit pedagogilor, acei copii care s-au confruntat cu tulburari ale somnului in primii cinci ani de viata, s-au adaptat mai greu la sistemul scolar si s-au manifestat adesea prin crize de furie, lacrimi, hiperactivitate si incapacitatea de a se adapta social.

Dr Kate Williams, care a condus studiul, a atras atentia ca este impresionant cati copii se confrunta cu tulburari ale somnului si considerat ca este necesar sa le recomande parintilor sa acorde o mai mare atentie acestui subiect, in mod special in primii cinci ani de viata.

Dr. Williams ii sfatuieste pe parinti sa evite sa negocieze cu copiii mersul la culcare, sa nu incurajeze obiceiul de le permite acestora sa vina sa dorama in patul parintilor si, nu in ultimul rand, recomanda mersul la medicul specialist atunci cand nicio metoda nu este eficienta in conduita de somn a celor mici.