70 de spitale vor fi incluse intr-un program national de combatere a infectiilor nosocomialeSecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Victor Strâmbu, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa că 70 de spitale vor fi evaluate în cadrul acţiunilor din Planul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale.

Planul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale şi monitorizare a utilizării antibioticelor şi a antibiotico-rezistenţei va începe imediat şi presupune într-o primă etapă evaluarea spitalelor.

“S-a constituit un grup tehnic de lucru, alcătuit din câteva persoane cu diverse specialităţi, microbiologie, epidemiologie, boli infecţioase, sănătate publică şi colegii din Ministerul Sănătăţii, care au adoptat direcţii de acţiune în perioada următoare” a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Grupul tehnic de lucru a elaborat un document programatic privind principalele direcţii de acţiune care trebuie urmate în perioada următoare în cele mai importante spitale din ţară, unităţi unde pot apărea mai frecvent infecţii nosocomiale şi unde se înregistrază cele mai mari consumuri de antibiotice.

Ministerul Sănătăţii doreşte ca în primul an, 70 de spitale să facă parte din acest program, iar în decurs de cinci ani toate spitalele din România să aibă bine pus la punct un sistem de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale.

Într-o primă etapă, se va face o evaluare a spitalelor în baza unor chestionare care vor fi analizate de specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică, “Pentru a se identifica un calendar de măsuri privind resursele umane, dezvoltarea de ghiduri şi metodologii de diagnostic şi supraveghere a infecţiilor nosocomiale şi rezistenţei la antibiotice, modificări în structura organizatorică şi de personal a unităţilor sanitare şi completarea echipamentelor şi dotărilor necesare activităţii în aceste domenii“, a mai declarat secretarul de stat în MS, Victor Strâmbu.

Conform secretarului de stat, chestionarele vor ajunge în cel mult 30 de zile în spitale, iar acestea vor trebui completate în cel mult 14 zile şi transmise Direcţiei Naţională de Sănătăte Publică, pentru a fi analizate.

Unul din obiectivele Ministerului Sănătăţii este ca “Spitalele să aibă în componenţa lor structuri bine definite şi funcţionale, care să se ocupe de prevenirea şi combaterea infecţiilor nosocomiale atunci când apar, îngrijirea acestor pacienţi atunci când apar, astfel ca ei să nu devină o sursă de noi infecţii nosocomiale, în acelaşi timp să avem un alt compartiment bine definit, care să sprijine prescrierea judicioasă, buna practică a administrării de antibiotice în spital”, a declarat conf. dr. Gabriel Popescu, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş.

Ministerul Sanatatii a organizat în această perioadă un grup de lucru format din specialisti epidemiologi, microbiologi, de boli infectioase si de sanatate publica care au elaborat un document programatic privind principalele directii de actiune care trebuie urmate in perioada urmatoare în cele mai importante spitale din tara noastra unde pot aparea mai frecvent infecții nosocomiale și unde se înregistraza cele mai mari consumuri de antibiotice sa fie incluse in acest efort organizatoric, profesional si material.

“În următoarele 2 luni vom începe în 70 de spitale de urgență, institute,  spitale mari mai multe evaluări pe baza unor chestionare care vor fi analizate de către specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică pentru a se identifica un calendar de măsuri privind resursele umane, dezvoltarea de ghiduri si metodologii de diagnostic si supraveghere a infecțiile nosocomiale si rezistentei la antibiotice, modificari in structura organizatorica si de personal a unitatilor sanitare si completarea echipamentelor si dotarilor necesare activitatii in aceste domenii. Vrem să dezvoltăm programul de supraveghere și control al infecțiilor nosocomiale existent, care este în acest moment un program restrîns ” au declarat conf.dr. Victor STRÂMBU, secretar de stat în Ministerul Sănătății

Secretarul de stat a adăugat că, pe termen mediu, se intentioneaza dezvoltarea in spitale a unor activitati care sa permita utilizarea judicioasa a antibioticelor, supravegherea si interventia eficace, dar si incurajarea raportarii infecțiilor nosocomiale, pe baza unor indicatori masurabili.

Infecţiile nosocomiale sunt privite drept o  problemă importanta de siguranţă a pacienţilor în legătură cu acordarea asistenţei medicale; gravitatea lor derivă din implicarea frecventă a unor germeni rezistenţi la antibiotice şi evoluţia grava ce apare de multe ori la pacienţi cu deficienţe ale apărării antiinfecţioase.

Estimări globale europene din ultimii 10 ani arata ca 5,5-7,5% din totalul pacienţilor internaţi contracteaza astfel de infectii. În România raportările oficiale (ceea ce comunică spitalele) sunt doar de 0,2-0,25%. Date mai credibile pentru ţara noastră au fost furnizate de participarea la un studiul european în anul 2012 respectiv un procent minim de 2,7%, ceea ce prin extrapolare ar reprezenta circa 100000 de cazuri inregistrate anual în România.