5 zile de dans, petreceri, muzica si multa culoare la Carnavalul de la Rio, cel mai mare din lumeCel mai mare si mai colorat carnaval din lume, mult așteptatul carnaval de la Rio de Janeiro, din Brazilia, a debutat, vineri, fiind decalarat deschis oficial dupa ce marele Momo, simbolul exceselor acestui evenimen a primit cheile orasului de la primar.

Cele 5 zile de distractie inseamna parade cu care alegorice, dansatori de samba aproape goi, acoperiţi doar de costume de baie ornate cu pene şi mărgele colorate, muzică la maximum, petreceri în cluburi ori pe străzi, dans şi foarte multa băutură.

Carnavalul de la Rio, desfasurat la fiecare inceput de februarie, are 293 de ani si pare sa se traga din sarbatoarea greaca dedicata seului vinului Dionisos. In Brazilia ar fi ajuns prin colonistii portuchezi iar la inceput se pare ca era o bataie cu apa de care nu scapa nici familia regala.

Spre deosebire de alti ani, de aceasta data, carnavalul de la Rio este umbrit de amenintarea virusului Zika, motiv pentru care autoritățile le-au recomandat participantilor la carnaval să fie atenți, deoarece virusul se poate transmite și pe cale sexuală.

In ciuda acestor amenintari, organizatorii au estimat ca peste 5 milioane de persoane vor ăarticipa anul acesta la eveniment, dintre care un milion de turiști. Ca în fiecare an, autoritățile vor distribui gratuit 5 milioane de prezervative în mai multe orașe ale țării.

Unul dintre momentele cele mai așteptate este defilarea celor 12 mari școli de samba, care va avea loc atât duminică, cât și luni noaptea, sub privirile a peste 70.000 de spectatori.

Zeci de persoane au fost infectate cu virusul Zika, în special în Brazilia și Columbia și alte țări din America de Sud. Cazuri au fost semnalate și în America de Nord, în Texas. Virusul se transmite prin înțepătura țânțarilor Aedes aegypti, dar cercetătorii americani au descoperit că se transmite și pe cale sexuală. De asemenea, în prezent se studiază dacă este posibil ca boala să se răspândească și pe cale orală, prin sărut sau chiar strănut. În America de Sud au fost înregistrate trei decese în urma acestei boli.

Brazilienii se pregătesc tot anul pentru carnavalul de la Rio, care pentru ei e o sărbătoare naţională. Oficial, carnavalul ţine 5 zile, incepand pe 5 februarie şi se termină pe 9 februarie. Practic, distractia se prelungeste timp de 10 zile, iar localnicilor li se alătură aproape un milion de turisti straini la fiecare editie.