Atentionare de calatorie pentru UcrainaMinisterul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află sau doresc să călătorească pe teritoriul Ucrainei că autorităţile locale au anunţat cu privire la apariţia unei epidemii de gripă cauzate de virusul A/H1N1, ceea ce a determinat închiderea instituţiilor de învăţământ în mai multe centre urbane, inclusiv în Kiev.

Este recomandată evitarea deplasărilor care nu sunt necesare, în perioada imediat următoare, în Ucraina. În cazul în care acestea nu pot fi evitate, cetăţenii români trebuie să ia măsuri de precauţie necesare în astfel de cazuri, precum: purtarea măştilor de protecţie, atenţie sporită la igiena personală, evitarea locurilor publice aglomerate.

Cetăţenii români aflaţi în situaţii deosebite se pot adresa Ambasadei României la Kiev, la numărul de urgenţă +38093.625.27.17, Consulatului General al României la Cernăuţi, la numărul de urgenţă +38093.270.92.60 şi Consulatului General al României la Odessa la numărul de urgenţă +38095.541.27.88.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet www.mae.ro, http://www.insp.gov.ro/sites/cnscbt, http://kiev.mae.ro şi reaminteşte că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de alertare, în cazul în care apar situaţii speciale, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.