Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti deschide programarile online pentru cei care vor sa doneze sange

PREMIERĂ: Centrul de Transfuzie Sanguină București deschide programările online pentru cei care vor să doneze sângeDe joi, 17 decembrie, Centrul de Transfuzie Sanguină București lansează în premieră un sistem de programări online pentru toți cei care sunt interesați să doneze sânge, serviciul fiind disponibil prin completarea formularului de AICI.

„Acest serviciu nou, dezvoltat de voluntari în urma afluxului de donatori cu care ne-am confruntat după tragedia de la Colectiv ajută personalul medical și pacienții în egală măsură. Sistemul permite o programare optimă a fluxului de donatori, astfel încât nevoile de sânge din spitalele din București să fie constant deservite. Tot ceea ce au de făcut cei care vor și pot să doneze sânge este să completeze acest formular online și vor fi contactați telefonic ulterior pentru a-i programa să doneze sânge. Le mulțumesc încă o dată voluntarilor care ne-au sprijinit după tragedia de la Colectiv și a căror inițiativă a continuat și acum, prin acest sistem pe care l-au dezvoltat pro-bono”, a declarat Dr. Doina Goșa director al Centrului de Transfuzie Sanguină București.

6.600 de persoane au donat sânge după tragedia din Colectiv

În luna noiembrie, 8.000 de persoane s-au prezentat la Centrul de Transfuzie București pentru a dona sânge, dintre care 6.600 au fost admise pentru donare, cifra reprezintând o creștere de peste 50% a fluxului normal de donare. Cu toate acestea, nevoia de sânge din București, cel mai mare consumator de sânge la nivel național, depășește cu mult oferta existentă.

În 2014, la nivel național, în cele 44 de centre, au fost recoltate 420.000 unități de sânge. Dintre acestea, doar 49.000 de unități, adica 12%, au fost recoltate în București, în condițiile în care capitala României cu cele 60 de spitale funcționale ar avea nevoie de o cantitate cel puțin dublă.

„Avem nevoie de mult mai mulți donatori constanți în București. Ne trebuie minimum 500 de donatori pe zi pentru a face fața nevoii de sânge. Trebuie să devenim o țară în care donarea de sânge este un act normal de generozitate, nu un gest punctual influențat de o tragedie personală sau colectivă”, a încheiat Dr. Doina Goșa.

Nu oricine poate dona sânge

Chiar dacă este nevoie permanent de sânge, nu oricine poate dona. Există o serie de criterii riguroase pentru a deveni donator de sânge și pentru a proteja astfel sănătatea celui care îl primește.

Pentru a deveni donator de sânge trebuie îndeplinite următoarele condiții:

 • vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani

 • greutate peste 50Kg

 • puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.

 • tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg

 • să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenţii chirurgicale

 • femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală

 • să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării  sa nu fi fost sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine

De asemenea, orice persoană care a avut sau are una dintre următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte (-) șase dioptrii, cancer nu poate dona.

Dacă cei interesați se încadrează în condițiile de donare, atunci trebuie respectate o serie de cerințe simple înainte de a dona sânge.

Cinci recomandări simple care trebuie respectate înainte de donare

 • sa fiți odihniți și bine hidratați

 • să nu fumați o oră și să nu consumați alcool, grăsimi, dulciuri concentrate

 • să nu consumați medicamente (aspirină, anticoagulante, antidiabetice, etc)

 • o stare bună de sănătate fizică și mentală, stare de igienă personală corespunzătoare

 • să aveți un act de identitate în original

Donarea de sânge constă în recolatarea unei cantități de 450 ml în timp de 8-10 minute. Poate fi donator de sânge orice cetățean român cu domiciliul în România sau orice cetățean al Uniunii Europene care are reședința în România, în deplină stare de sănătate, care se supune regulilor prelevării de sânge.

Beneficii ale donării de sânge

Chiar dacă sângele este considerat o resursă națională, donarea fiind un act voluntar, anonim și neremunerat, există o serie de beneficii pentru cei care donează sânge. După fiecare donare de sânge donatorii beneficiază gratuit de analize de sânge: hemoleucogramă, glicemie, analize hepatice și pentru infecția cu HIV. De asemenea, la solicitarea donatorilor, aceștia pot beneficia o dată pe an de un set complet gratuit de analize.

Pentru mai multe informații despre donarea de sânge accesați www.ctsbucuresti.ro și pagina de Facebook

Share Button

SUSȚINE PROIECTUL KIDSNEWS.RO!

.


CITEȘTE ȘI:
 
 • Elevii cu simptome au acces restricționat în școală 14 zile, dacă părinții nu vor testare
 •  
 • Teatrul Nottara lansează un nou proiect pentru liceeni
 •  
 • Mâncarea pentru bebeluși este extrem de periculoasă
 •    

  Să ne mai și delectăm, cu drăgălășeniile celor mici