Ministerul Muncii sustine introducerea educatiei sexuale in programa scolaraMinistrul Muncii, Claudia-Ana Costea, a afirmat, joi, că autorităţile trebuie să deruleze programe de educaţie pentru viaţă în şcoli, inclusiv de educaţie sexuală, citând statistici potrivit cărora jumătate dintre tinerii activi sexual care au parteneri stabili nu utilizează mijloace contraceptive.

Declaraţiile ministrului au fost făcute în cadrul unei dezbateri care a fost organizată la Palatul Cotroceni, intitulată “Educaţie pentru sănătate”, care promovează introducerea în curricula şcolară a unei discipline separate pe tema sănătăţii în rândul tinerilor.

Ministrul Muncii a declarat cu această ocazie că autorităţile trebuie să susţină şi să promoveze un “stil de viaţă sănătos în rândul adolescenţilor”, atât în ceea ce priveşte alimentaţia, exerciţiile fizice, dar şi educaţia sexuală. “Organele de specialitate ale administraţiei publice locale şi centrale (…) au obligaţia să deruleze în mod sistematic în unităţile şcolare programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţia sexuală pentru copii”, a spus Claudia Ana Costea.

Ea a dat citire unor statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care arată că, în România, peste jumătate dintre tinerii activi sexual cu parteneri stabili nu utilizează mijloace contraceptive. “Un sfert din adolescenţii între 14 şi 17 ani se declară activi sexual, vârsta medie de debut a vieţii sexuale fiind de 15 ani şi jumătate, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. (…) Mai puţin de jumătate dintre cei cu parteneri stabili utilizează în mod constant mijloace de protecţie”, a afirmat Costea.

În luna octombie, şi Ministerul Sănătăţii a anunţat că susţine introducerea acestei discipline. Ministerul Sănătăţii a aratat, într-un răspuns la apelul lansat de mai multe ONG-uri pentru introducerea orelor de educaţie sanitară şi implict sexuală în şcoli, că susţine acest lucru, ca pe o măsură obligatorie pentru dezvoltarea sănătoasă a generaţiilor viitoare.

Peste 60 de organizaţii neguvernamentale au lansat un apel de urgenţă către Ministerul Sănătăţii pentru introducerea educaţiei sexuale în şcoli.