Taxele de roaming eliminate din 15 iunie 2017Parlamentul European a adoptat marți noul pachet telecom care conține interzicerea taxelor suplimentare pentru ”roaming” la utilizarea telefoanelor mobile în alte state din UE, începând cu iunie 2017, precum și reguli clare privind dreptul la acces internet.

„Abolirea taxelor de roaming a fost așteptată de multă vreme de toată lumea: oameni obișnuiți, start-up-uri, IMM-uri și multe alte tipuri de organizații”, a spus raportorul, Pilar del Castillo (PPE, ES), în dezbaterea dinaintea votului. “Datorită acestui acord, Europa va deveni singura regiune din lume care va garanta legal internetul deschis și neutru. Principiul neutralității internetului se va aplica direct în cele 28 de state membre. Și va asigura faptul că nu vom avea internet cu două viteze”a adăugat ea.

Prin respingerea amendamentelor la poziția Consiliului în prima lectură, deputații au adoptat noua legislație.

Taxele de roaming pentru a suna, trimite mesaje text și a utiliza internet mobil în altă țară din UE vor fi interzise începând cu 15 iunie 2017.

Începând cu 30 aprilie 2016, taxele de roaming (adăugate la prețul plătit acasă) nu trebuie să depășească:
• €0,05 pe minut pentru apelurile vocale
• €0,02 pentru mesajele text (SMS), sau
• €0,05 pe megabyte la utilizarea internetului mobil.

Recuperarea costurilor și prevenirea abuzurilor

Dacă operatorii pot să dovedească faptul că nu pot recupera costurile și că acest lucru afectează prețurile interne, autoritățile naționale de reglementare îi pot autoriza să impună taxe suplimentare minime în circumstanțe excepționale, pentru a acoperi aceste costuri.

Citeste mai mult pe Money.ro