2B43CDC600000578-3193092-image-a-6_1439283625967Mormântul reginei egiptene Nefertiti a fost descoperit, susţine un arheolog britanic, potrivit căruia acesta s-ar afla în spatele camerei funerare a faraonului Tutankhamon, despre care se spune că ar fi fost fiul ei, potrivit dailymail.co.uk.

La aproape 100 de ani de la descoperirea sa, mormântul faraonului Tutankhamon continuă să îşi dezvăluie secrete străvechi în faţa oamenilor de ştiinţă. Un cercetător britanic afirmă că a găsit o “uşă secretă” într-un perete din camera funerară a celebrului faraon şi consideră că acea uşă duce spre mormântul presupusei mame a acestuia, regina Nefertiti.

Afirmaţia a fost făcută de profesorul britanic Nicholas Reeves, arheolog la Universitatea din Arizona, într-un studiu publicat de Amarna Royal Tombs Project.

2B42037E00000578-3193092-image-m-39_1439253450860Mormantul lui Nefertiti, celebră pentru frumuseţea ei deosebită, supranumită si “Doamna celor două ţări”, a fost pierdut de-a lungul secolelor, după moartea subită a reginei, în anul 1340 î.e.n.

Mai multe cercetari ale ADN-ului au sugerat ca mama regelui Tutankhamun pare sa fi fost o mumie cunoscuta ca Doamna mai tanara, despre care se crede si ca ar fi sora tatalui renumitului faraon.

După ce au analizat cu o serie de scanere de înaltă definiţie pereţii complexului funerar al faraonului Tutankhamon din Valea Regilor, profesorul Reeves a găsit ceea ce părea a fi o intrare secretă.

2B4433AA00000578-3193092-image-m-14_1439285482731El spune că a descoperit două portaluri “ascunse”, desenate pe un perete, iar accesul a fost blocat de constructorii piramidei. O intrare duce într-o cameră de depozitare, iar cealalta, aflata în partea de nord a camerei funerare a faraonului Tutankhamon, conţine “mormântul netulburat al proprietarului original al locurilor – Nefertiti”, argumenteaza arheologul.

Arheologul crede acest lucru deoarece mormântul ascuns se află în partea dreaptă faţă de intrarea în camera principală – un detaliu tipic pentru mormintele reginelor egiptene.

Dimensiunea redusă a camerei funerare a lui Tutankhamon, ţinând cont de importanţa acestuia în istoria Egiptului, i-a nedumerit de-a lungul anilor pe oamenii de ştiinţă, însă profesorul Reeves crede că acea cameră a fost construită ca o extindere a unui mormânt deja existent – cel al mamei sale.

Profesorul Reeves consideră că mormântul iniţial a aparţinut reginei Nefertiti, iar camera faraonului a fost realizată ulterior, devenind “un mormânt într-un mormânt, în forma unui coridor”.

“Doar o singură femeie de sânge regal din cea de-a 18-a Dinastie a Egiptului a primit astfel de onoruri, iar aceasta este Nefertiti”, este de parere profesorul Reeves.

Nefertiti a fost regina Egiptului şi soţia faraonului Akhenaten, în secolul al XIV-lea î.e.n, ei fiind renumiti pentru realizarea unei adevarate “revoluţii religioase” în Egipt, prin instaurarea cultului zeului Soarelui şi promovarea si raspandirea în  regat a unor opere de artă care prezentau diferenţe majore în comparaţie cu cele ale predecesorilor lor.

Titlurile nobiliare sugerează faptul că Nefertiti a fost co-regentă şi că a devenit faraon după moartea lui Akhenaten. Moartea sa şi locul în care a fost înmormântată au rămas un mister, sursa continua de speculatii, până în zilele noastre.