paine-300x200Felia de paine nu se taie, ci se rupe. Ea se tine in mana si nu se rupe niciodata cu o singura mana sprijinita de masa sau de farfurie.

Regulile celei mai stricte politeti se intalnesc aici cu bunul-simt popular, care interzice categoric “joaca” cu “sfanta paine”.

Nivelul de umplere al paharelor trebuie sa fie potrivit, mijlociu, adica nu se umplu niciodata paharele prea tare. Capul familiei, gazda are rolul de paharnic si el serveste totdeauna de la dreapta

In ceea ce priveste ciocnitul paharelor tendinta diferitelor “coduri”, este sa accepte, ca si in alte domenii uzantele. In tarile germanice si de influenta germana, el este unanim acceptat.”SKOL!” spun suedezii si atunci cand ciocnesc paharele cu lapte. In Franta se pare ca obiceiul are tendinta sa se raspandeasca cu toate ca e condamnat de reglementarile cele mai strict protocolare. In toate cazurile, ciocnind paharele, barbatii se ridica in picioare, in timp ce femeile stau jos. La “noi” ciocnitul are o veche traditie si este in general admis in cele mai diferite imprejurari. In Romania se ciocnesc evident numai pahare pline cu bauturi alcoolice si e aproape o insulta sa “ciocnesti” cu apa sau limonda.

Nu se amesteca un soi de vin cu un altul in aceleasi pahare. Nu se amesteca vin cu sifon sau apa, decat in stricta intimitate.

Citeste continuarea pe Labucatarie.ro – Revista de cultura gastronomica si lifestyle