Photographies Souvenir

Călătorii români au ales, cu precădere, Europa ca destinație pentru vacanța de la finalul verii din acest an, cele mai populare orașe pentru călătoriile din septembrie 2015 fiind Londra (9,40%), fruntașa clasamentului pentru aceeași lună a anului trecut, urmată de Barcelona (4,36%) – cu o urcare de patru locuri în top – și Milano (3,90%). Vacanțele românilor se împart între orașe europene cu istorie și cultură bogate (48,64%) și destinații de plajă (17,24%).

Conform unui studiu efectuat de eSKY.ro, topul orașelor preferate e completat de Paris (3,67%), Roma (2,98%), Madrid (2,52%), Bruxelles (2,29%), Dortmund (1,83%), Dublin (1,61%) – urcare de un loc față de anul trecut – și Larnaca (1,38%). Pentru septembrie 2015, durata media a vacanței a crescut la 4 zile, de la 2 zile, cât s-a înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce tariful mediu a fost de 235 €, față de 209 €, în 2014. Cel mai mic tarif, de 40 €, a fost achitat de un român ce va călători din București în Malmö, în timp ce biletul cel mai scump, în valoare de 1.131 €, a fost rezervat de o persoană care își va petrece vacanța în New York. De altfel, preferințele călătorilor pentru zborurile companiilor low-cost, o soluție potrivită în special pentru city-break-uri europene, s-a păstrat constantă, în timp ce zborurile companiilor aeriene de linie au fost alese în special pentru călătorii pe distanțe mai lungi, unde confortul devine necesar.

Românii își vor petrecere vacanțele din septembrie preponderent descoperind mari orașe europene, faimoase pentru moștenirea culturală bogată. Printre acestea se numără Florența și Pisa (Italia), Frankfurt am Main și Köln (Germania), Liverpool și Edinburgh (Marea Britanie), Viena (Austria), Zürich (Elveția) și Praga (Cehia).

Pentru relaxarea la plajă, în schimb, conaționalii au ales orașe ca Palma de Mallorca (Spania), Napoli, Bari și Sicilia (Italia), Salonic, Creta, Corfu și Kos (Grecia), Larnaca (Cipru), Antalya (Turcia), Split (Croația), Lisabona și Funchal (Portugalia), Luqa (Malta), Nisa (Franța) și Tel Aviv (Israel), de altfel, unul dintre cele mai apreciate orașe asiatice în această perioadă.

Ca urmare a tendințelor internaționale în materie de descoperire a unor orașe subestimate până acum, călătorii români își îndreaptă atenția tot mai mult și către destinațiile din Balcani, Scandinavia și Țările Baltice. Astfel, 2,07% dintre aceștia își vor petrece vacanța de la finalul verii în orașe precum Belgrad, Stockholm și Vilnius.

Dincolo de majoritatea care a ales Europa, 1,77% români se va aventura pe alte continente pentru această vacanță, Statele Unite ale Americii, Singapore și China ocupând primele locuri în topul călătoriilor transcontinentale.

În ceea ce privește rezervările hoteliere, un român a achitat, în medie, 431 € pentru un sejur în luna septembrie. De altfel, anul acesta călătorii au preferat să investească în servicii hoteliere de calitate, alegând doar hoteluri de 3, 4 și 5 stele, spre deosebire de anul trecut, când au ales și hosteluri sau hoteluri de 1 sau 2 stele.

Cele mai populare destinații pentru cazarea la hotel, unde se vor relaxa românii în vacanță, sunt Antalya (15,79%), Praga (15,19%), Dubrovnik (10,53%), Dubai (10,53%) și Ayia Napa (10,53%).