Ligia PopSunt Ligia Pop, raw food chef, consultant in nutritie si autor. Sunt singurul raw chef din lume care detine titlul international „YouTube Next Chef”. Am scris sase​ carti: „Pasi in lumea muzicii”, „Retete vegane fara foc”, „Germeni si vlastari. Surse de sanatate si energie”, „Deserturi pentru parinti si copii sanatosi”, „Jurnal de sarcina. Sfaturi pentru o nastere naturala si un bebe sanatos” si „Sfaturi pentru o viata mai sanatoasa”. Organizez de trei ori pe an Raw Generation Expo, ​un eveniment national prin care promovez un stil de viata sanatos. De asemenea sunt gazda show-urilor TV online „De Vorba cu Ligia” si „Ligia’s Kitchen”.

Se spune ca alimentatia sanatoasa este costisitoare si nu oricine poate sa o adopte, insa oare chiar asa este? Multe familii din Romania (atat mai sarace, cat si mai instarite) au incercat sa manance mai sanatos si au ajuns rapid la urmatoarea concluzie: cheltuim la fel ca inainte sau mai putin, daca ne limitam costurile la tot ce este necesar si nu facem risipa. Mi se pare corect, tinand cont ca mai toate mancarurile – atat cele vegetariene sau vegane, cat si cele raw – sunt foarte, foarte satioase si de multe ori nu simtim nevoia sa mancam la fel de des ca inainte. Insa pe langa acest aspect, exista cateva puncte-cheie de care ar trebui sa tinem cont cand plecam la un asemenea drum.

Multe persoane cred ca trecerea la o alimentatie sanatoasa trebuie sa se faca rapid si intr-un mod drastic, golind frigiderul si aruncand toate preparatele si ingredientele mai putin sanatoase din preajma lor. Este si asta o metoda, insa nu cea mai benefica si corecta pentru noi ca fiinte umane dependente de o alimentatie mai putin sanatoasa. Nu uitati ca am fost crescuti cu mancare gatita si aceasta ne trezeste prin miros si gust amintiri pierdute pe care toti am vrea sa le retraim.

SunflowerAm spus-o si o repet de cate ori va fi nevoie: aveti rabdare cu corpurile voastre si oferiti-le timp suficient sa se invete treptat cu o alimentatie mai sanatoasa. Nu va fortati si nu va bruscati corpul si psihicul, fiindca daca faceti asta, la un moment dat tot veti ceda si va veti intoarce la alimentatia traditionala.

Nu este asa ca doriti ca totul sa fie cu bataie lunga si sa nu faceti acum un efort supraomenesc iar maine sa renuntati la tot? Sfatul meu este acesta: aveti rabdare cu trupul vostru, faceti pasi mici si siguri si totul va fi mai mult decat bine. Din aceleasi motive sfatuiesc mereu si sa nu va aruncati in diete de slabit drastice care ar putea in prima faza sa va ajute in aceasta directie, insa dupa o perioada va veti intoarce tot la alimentatia initiala, fara sa vreti, si veti pune la loc foarte rapid kilogramele pierdute. Tot asa insist si cand vine vorba de o alimentatie mai buna. Multi au taria sa renunte din prima la tot ce e nesanatos si sa se mentina 1-2 ani cu aceasta alimentatie, insa va spun din experienta, tot vor ceda la un moment dat fiindca primii pasi nu i-au facut cum trebuie si au fost prea severi cu corpul lor.

Sa spunem ca vreti sa renuntati la carne si la zahar, ce ati putea face de-a lungul unei perioade mai lungi de timp pentru a va acomoda mai bine?

  1. Primul pas ar fi sa nu renuntati complet la carne, ci doar la cea grasa precum carnea de porc sau de oaie.
  2. Al doilea pas ar fi sa renuntati la carnea de vita; intre timp consumati, de pilda, carne de curcan, de pui sau de peste.
  3. Al treilea pas ar fi sa scoateti treptat carnea de pui, iar dupa aceea carnea de curcan sau pestele, pastrand lactatele si ouale in alimentatie.
  4. Al patrulea pas ar fi sa optati pentru alimentatia ovo-lacto-vegetariana si numai dupa aceea sa ajungeti la alimentatia de post sau vegana. In tot acest timp, chiar daca mai consumati produse animale, cautati ca acestea sa fie curate, nu din supermarketuri si nici crescute la tara dar cu grane modificate genetic, cum este mai tot porumbul si graul din tara.  Cautati surse cat mai naturale si mai putin invazive pentru corpul vostru. Crutati-va trupul si pastrati-va vitalitatea, fiindca sanatatea este cea mai pretioasa. In tot acest timp experimentati si cu preparatele raw, fara foc, pentru a va adapta la noile gusturi.
  5. Al cincilea pas, daca doriti, ar fi sa ramaneti vegani introducand un procent tot mai mare de preparate raw, pana ajungeti la proportia dorita intre mancarea raw vegana si cea vegana pregatita termic.
  6. Daca totusi nu puteti sa renuntati la produse animale, urmati sfatul meu de mai sus referitor la surse de carne si lactate mai curate, dar consumati un procent cat mai mare de cruditati. Mentineti, daca puteti, 50-70% raw food si restul gatit.

Aceiasi pasi marunti trebuie urmati si cand vine vorba de zaharul alb. Inlocuiti-l treptat cu zahar brun, cu miere, cu zahar din orez, palmier, cu extras de stevia, cu pasta din curmale, si alegeti ce varianta este cea mai buna. Inlocuiti treptat dulciurile mai putin sanatoase cu cele preparate fara zahar, in special in alimentatia copiilor. Eu va pot oferi multe variante raw inCartea de Bucate Online, sau in cartile mele publicate, cea de Retete Vegane Fara Foc, cat si in cartea Deserturi pentru Parinti si Copii Sanatosi, insa exista si variante vegane gatite.

Citeste mai mult pe ligiapop.com