nou-300x250-page-001Genul influențează semnificativ starea de sănătate a femeii sau a bărbatului, având în vedere diferențele biologice și fiziologice dintre cele două sexe. Sănătatea femeii și a tinerelor reprezintă o preocupare specială pentru numeroase state din lume, cum sunt Statele Unite ale Americii, se arată pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În Europa, sănătatea femeii și conceptul de gender medicine nu sunt la fel de dezvoltate precum în statele de pe continentul american.

Pentru a sublinia importanța abordării personalizate a diferitelor afecțiuni la femei, în funcție de particularitățile corpului feminin, Quinn – The Medicine Media și Revista Politici de Sănătate organizează Conferința Sănătatea Femeii – de la pubertate la menopauză. Aflată la cea de-a doua ediție, conferința se desfășoară pe 3 martie 2015, la Palatul Parlamentului, sub auspiciile Comisiei pentru sănătate publică și Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități din Senatul României, Ministerului Sănătății și Casei naționale de Asigurări de Sănătate.

Conferința Sănătatea Femeii – de la pubertate la menopauză își propune să informeze publicul larg și publicul profesionist asupra faptului că femeile reacționează diferit de bărbați la același tip de boală și, prin urmare, necesită o abordare diferită. De asemenea, conferința promovează conceptul de gender medicine în România și sprijină dezvoltarea politicilor de promovare și îmbunătățire a sănătății femeii, întrucât aceste acțiuni duc la îmbunătățirea sănătății întregii populații. 

“Sper ca această inițiativă să determine autoritățile din România să ia în serios faptul că fără femei sănătoase, fără mame sănătoase, nu putem avea viitor. Femeile muncesc, susțin familia, nasc și dau sens atât sectorului economic, cât și socialului. Fără a deveni emoționali, este necesară crearea unor structuri la nivelul instituțiilor oficiale, așa cum există și în alte țări dezvoltate, dedicate exclusiv sănătății femeii, cu fonduri și programe aferente”, a declarat Maria Vasilescu, publisher Revista Politici de Sănătate.

Potrivit specialiștilor, pentru îmbunătățirea sănătății femeii din România, este necesară elaborarea unor programe reale de prevenție, adaptarea serviciilor de asistenţă medicală pentru reducerea indicatorilor crescuţi de morbiditate şi mortalitate la femei, precum și susţinerea acestora în creşterea şi educarea copiilor, în special în familiile monoparentale, prin elaborarea de politici intersectoriale.

“Femeia trebuie să devină o prioritate în preocupările guvernelor prin elaborarea unor politici şi strategii de sănătate specifice care să susţină rolul femeii în plan social, economic, dar mai ales în garantarea sănătăţii generaţiei viitorului”, a mai adăugat Maria Vasilescu.

Conferința Sănătatea Femeii – de la pubertate la menopauză va reuni peste 200 de participanți, profesioniști în domeniul sănătății femeii, reprezentanți ai autorităților, lideri de opinie, cercetători în doemeniul sănătății, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți și mass-media. Accentul discuțiilor va fi pus pe abordarea personalizată a diferitelor afecțiuni în rândul femeilor din domenii ca Oncologie, Diabet zaharat, Boli cardiovasculare, Nutriție, Dermatologie și Obstetrică-Ginecologie.

Mai multe informații cu privire la înregistrarea la conferință pot fi obținute la adresa de e-mail: alexandra.paiu@politicidesanatate.ro .