Acad. I.Sinescu si guvernatorul P. DiculescuUna dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ din Europa, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” Bucureşti va sprijini iniţiativa Districtului Rotary 2241 România și Republica Moldova de formare și dezvoltare a unei şcoli de excelenţă în domeniul chirurgiei pediatrice, domeniu medical care nu este încă suficient dezvoltat în România.

Pentru aceasta, cele două entităţi de prestigiu au încheiat un parteneriat de colaborare pentru o perioadă de 5 ani prin care își propun să se promoveze și să se susțină reciproc pentru realizarea obiectivelor proprii. „Un astfel de demers, meritoriu pentru medicină, dar şi pentru societatea noastră în ansamblul ei, nu poate decât să aşeze cu prioritate sănătatea şi identitatea românească pe harta emblematică a normalităţii. Pe noi, ca profesori în medicină şi în special ca medici, nu poate decât să ne bucure prezenţa unor astfel de iniţiative venite din partea unor oameni de calitate şi înaltă ţinută precum a celor din Clubul Rotary România care, prin proiecte bine conturate, vin să sprijine dezvoltarea, în ritm european, şi a medicinei româneşti” a declarat Acad. I. Sinescu, rectorul UMF Carol Davila.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” Bucureşti și Districtul Rotary 2241 România și Republica Moldova, remarcându-se printr-o bogată tradiție a implicării în modelarea şi sprijinirea activităţii sociale , au decis să sprijine eforturile de formare și dezvoltare a unei școli de excelență în domeniul chirurgiei pediatrice cardiace în România. Ne bucurăm şi suntem onoraţi să avem alături de noi un partener atât de important şi suntem convinşi că ne vom atinge scopul şi anume acela de a sprijini inițiativele în domeniul social, medical și cultural, atât în țară cât și peste hotare”, a declarat Petrișor Diculescu, Guvernator Districtul Rotary International 2241 România-Republica Moldova.

Campania care stă la baza acestui parteneriat este „Salvaţi Inima unui Copil”, iniţiativă care urmăreşte atingerea a două scopuri. Primul dintre acestea este pregătirea de specialişti pentru Centrul de Excelenţă în Tratarea Copiilor cu probleme cardiace, care va fi inaugurat în 2015 la Spitalul „Grigore Alexandrescu”. Clinica se doreşte a fi un veritabil Centru de Excelenţă în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice, precum şi în cel al neurochirugiei pediatrice. Aici se vor asigura diagnosticarea şi tratamentul bolilor cardiovasculare la copii, inclusiv la nou-născuţi. O clădire nouă cu aparatură proiectată pentru a atinge standarde de excelenţă, cea mai mare şi modernă unitate de profil din România, care are nevoie însă de personal specializat.

Datele statistice sunt îngrijorătoare:

-peste 1.000 de copii cu probleme cardiace se nasc anual în România;

-în acest moment, peste 20.000 de copii au nevoie de o operaţie pe cord, 1.500 având probleme grave şi necesitând intervenţii chirurgicale de urgenţă;

-5.000 de copii cu boli cardiace mor în fiecare an în România pentru că nu sunt diagnosticaţi corect şi trataţi la timp;

-de altfel, România este fruntaşă în Europa la numărul de copii cu boli de inimă;

Pentru ei, pentru părinții lor, existența unor chirurgi specializați în chirurgia cardiacă pentru nou născuți si copii, a unor medici cardiologi care să descopere şi să trateze boala în timp real, a unor medici anesteziști pentru nou născuți si copii de vârste mici, dar si a întregului personal medical aferent este o problemă de viaţă şi de moarte.

Aici am decis noi să ne implicăm: am iniţiat un program ambițios de specializare a două echipe de medici în chirurgie cardiacă pediatrică la spitalul Wolfson din Israel. Prima echipă a absolvit deja şi este gata să salveze vieţi şi să pregătească multe generaţii de specialişti. Parteneriatul   între Rotary District 2241, Spitalul Grigore Alexandrescu și Fundațiile “Save a Child’s Heart” din Israel și “Gift of Life” din Statele Unite ale Americii şi mai nou cel cu UMF Carol Davila asigură stabilitatea şi sustenabilitatea acestui proiect”, a mai adăugat Petrişor Diculescu.

Cel de-al doilea obiectiv al campaniei este trimiterea, anual, a 10 de copii cu afecțiuni severe, care nu pot fi tratate încă în România, pentru a fi operați în Israel. Punctul culminant al campaniei va fi Balul Districtului Rotary 2241, eveniment caritabil care va avea loc pe 21 martie 2015.

În 1857 Carol Davila in ccolaborare cu Nicolae Kretzulescu înființează Şcoala Naţională de Medicină şi Farmacie. Cea mai veche universitate de medicină și farmacie din țară a fost, încă de la început, recunoscută în Franța și Italia, unde s-au format cu precădere primii profesori. Dedicați îndeplinirii misiunii instituției de formare și perfecționare a resurselor umane înalt calificate în domeniul medical, de a promova cercetarea științifică, spiritul și gândirea critică, membrii comunității academice se remarcă prin realizări de ordin profesional și social. De-a lungul timpului, membrii corpului academic al Universității au fost recunoscuți drept personalități ale lumii medicale românești și internaționale.

În 1929 au luat ființă în România primele cluburi Rotary la București și Timișoara, urmate de alte șapte cluburi, astfel că în 1936 s-a înființat Districtul 84 România. Reactivat în 1992, acesta funcționează din 1999 ca Districtul Rotary 2241 România și Republica Moldova, care azi cuprinde peste 3.200 de rotarieni organizați în 116 cluburi. Acționând sub deviza „Serviciu mai presus de sine”, rotarienii se implică în viața comunității, acordând sprijin inițiativelor în domeniul social, medical și cultural, atât în țară cât și peste hotare.