mos craciunAutenticul Moș Crăciun din Rovaniemi, Finlanda, a venit miercuri in Romania, unde va poposi pana pe 14 decembrie. Din regatul sau, aflat in nordul Capitalei, va împărtăși spiritul de Crăciun așteptând cu nerăbdare să primească scrisorile cu dorințele copiilor de Crăciun și pentru a face poze atât cu cei mici, cât și cu cei mari.

Pentru că în Rovaniemi se lucrează intens la pregătirile de împachetare și livrare a cadourilor de Crăciun, Moșul a lăsat atelierul în grija ajutoarelor sale și a doamnei Moș Crăciun pentru a își vizita Regatul abia deschis în România.

Moș Crăciun sau Joulupukki este o tradiție scandinavă și provine din partea de nord a Finlandei, Laponia. Casa și atelierul lui Moș Crăciun sunt situate în munții Korvatunturi. Muntele este alcătuit din trei vârfuri care seamană cu niște „urechi” (în limba finlandeză fiind numite “korva”). Legenda spune că aceste urechi sunt asemănătoare unor antene care îl ajută pe Moșul să asculte dorințele copiilor de pretitutindeni. Joulupukki-ul finlandez primește milioane de scrisori anual. De obicei, el poartă haine de culoare roșie și călătorește într-o sanie trasă de reni. Moș Crăciun (Joulupukki) are o soție, numită Doamna Moș Crăciun sau Joulumuori. Împreună cu soția sa, Moș Crăciun trăiește și lucrează în Korvatunturi, Laponia. Asistenții săi sunt numiți tonttu, fiind ființe umane cu caracter de copil.