chirurgie cardiovasculara copiiÎn această săptămână, medicii italieni şi români care colaborează în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice au mai efectuat încă 9 intervenţii chirurgicale, 4 dintre acestea la Iaşi, restul în Bucureşti. Numărul copiilor operaţi în cadrul acestui program a ajuns la 69 în decursul unui an de la debut, anunta Ministerul Sanatatii.

Practic au fost salvaţi, aici, acasă, 69 de copii cu malformaţii cardiace fără a mai fi necesar transferul lor în unităţi sanitare din alte ţări . La ultima întâlnire pe care am avut-o în octombrie cu reprezentanţii clinicii italiene am stabilit că vom continua acest program şi că îl vom dezvolta la nivel naţional a declarat i vineri Nicolae Banicioiu, ministrul Sănătăţii.

În luna iulie a.c., ministrul Sănătăţii, Nicolae Banicioiu a semnat extinderea Programului de cooperare între Ministerul Sănătăţii şi Clinica San Donato, program în cadrul căruia echipe de medici italieni şi români operează copii cu malformaţii congenitale cardiace în cadrul spitalelor din România. Tot în cadrul acestui proiect au fost instruite 13 cadre medicale în domeniul chirurgiei cardiace.

Ministrul Sănătăţii a declarat în numeroase rânduri că, este nevoie de un plan concret de dezvoltare şi de o strategie clară pentru dezvoltarea acestui sector. Mortalitatea infantilă datorată malformaţiilor congenitale ale sistemului circulator reprezintă peste 11% din totalul deceselor copiilor cu vârstă sub 1 an. Numărul anual de copii cu probleme cardiace, printre nou-nascuti, este de aproximativ 2.000 de cazuri noi pe an.