Afis FESTIVAL 2014 finalEdiţia cu numărul 10 a FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL AL TEATRULUI DE ANIMAŢIE ”SPECTACOLE DE COLECŢIE” (13-23 noiembrie), începe în forţă joi, 13 noiembrie, cu 2 spectacole emblematice pentru dialogul între generaţii în teatrul vizual pe care şi l-a propus pentru acest an Teatrul Ţăndărică.

Urmează 11 zile de spectacole şi workshop-uri pentru copii şi părinţi, în total peste 60 de evenimente oferite de trupe şi profesionişti din 8 ţări invitate (Austria, Belgia, China, Croaţia, Grecia, Franţa, Italia, Spania) şi 14 teatre şi proiecte independente româneşti (Arad, Alba Iulia, Braşov, Bucureşti, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Ploieşti).

Programul – disponibil pe site-ul teatrului Ţăndărică (www.teatrultandarica.ro/) conţine peste 35 de spectacole pentru copii şi părinţi – un mix de piese de colecţie, cu teme şi modalitaţi de expresie clasice, şi propuneri care aduc teatrul vizual mai aproape de lumea în care cresc copiii noştri.

  • Fata babei şi fata moşneagului (joi 13 noiembrie, ora 10.00, pentru copii de peste 3 ani) – propune o adaptare a cunoscutei poveşti a lui Creangă, de această dată îmbrăcată în mijloace vizuale moderne – de la partea de animaţie, la scenografie şi costume – şi redată într-un limbaj contemporan.

  • Corabia pe valuri: Odiseea (luni, 17 noiembrie, 10ani+) este unul dintre spectacolele eveniment al acestui festival, semnat de celebra companie franceză Phillippe Genty, pentru a treia oară prezentă în România la invitaţia Teatrului Ţăndărică. Odiseea – un text “mereu nou, străvechi și contemporan în același timp, o bogăție de imagini și de povești” – este o călătorie cu toate pânzele sus în necunoscut, potrivită copiilor de 10 ani şi peste. Odiseea în viziunea lui Genty ne invită la interpretare şi evadare. Cu ajutorul teatrului de obiecte, este posibilă inclusiv evadarea din imaginea pe care o avem despre această operă de referință.

  • Pasărea cea mică (miercuri 19 noiembrie, 3+) O poveste aparent simplă, pusă în scenă de artiştii teatrului croat Pinklec, despre un bătrân și un băiat, banală chiar, dacă ar fi repovestită în cuvinte. Povestea este însă narată folosindu-se păpuși, culori, muzică și sunete şi construieşte un univers aparte, magic, pe placul copiilor de toate vârstele.

  • Prinţ şi Cerşetor (vineri 21 noiembrie, spectacol pentru copii de peste 5 ani, pus în scenă de Teatrul pentru copii şi tineret “Căluţul de mare” din Constanţa) este un muzical a cărui partitură principală este jucată, în premieră, de 2 fraţi gemeni de 11 ani din Constanţa, fără vreo pregătire prealabilă în teatru. Părţile coregrafice se îmbină cu cele lirice, comice şi cu cele de actorie şi păpuşerie într-un spectacol care electrizează.

  • Kajtus vrăjitorul (vineri 21 noiembrie, 6+) este piesa ieşenilor de la Luceafărul, o adaptare a romanului lui Janusz Korczak. Prin aventurile lui Kaitus, băieţelul de vârstă şcolară ce descoperă că are puteri magice – un veritabil Harry Potter polonez –, spectacolul pune problema binomului putere-responsabilitate. O piesă foarte frumoasă, captivantă atât vizual cât şi ca subiect, şi o experienţă de neratat pentru copii şi maturi deopotrivă.

  • Dragonul (vineri 21 noiembrie, pentru copii de peste 4 ani) este un spectacol inspirat de măştile şi păpuşile teatrului tradiţional japonez Bunraku. Scenariul încearcă să amintească şi să cultive în constiinţa spectatorilor valorile perene ale umanităţii: iubirea, onoarea şi loialitatea. Axat pe imagine şi sunet, acest spectacol reprezintă o noutate pentru public şi este o demonstraţie de măiestrie a artei animaţiei şi de virtuozitate pentru păpuşarii care însufleţesc personajele.

  • Longeviva Cenuşăreasa (sâmbătă 22 noiembrie, 3+), piesa regizată de Silviu Purcărete, nu este o simplă transpunere a poveştii Fraţilor Grimm ci o creaţie originală a regizorului, un comentariu duios şi ironic totodată al întâmplărilor cunoscute. O lume adiacentă personajelor poveştii (păianjenul, ţânţarul, familia de şoricei care declanşează, de fapt, această poveste ca pe un teatru în teatru), personajele însele (concepute pe principiul plastic al păpuşilor de porţelan din secolul al 19-lea), muzica operei lui Rossini, dau umorul, căldura şi frumuseţea acestei reprezentaţii pentru copii şi nu numai.
  • Fabuloasa călătorie a domnului Nostoc (duminică, 23 noiembrie, pentru copii de peste 4 ani) – o poveste poetic-urbană despre eroul Nostoc, ajuns pe planeta poluată a domnului Business, şi încercările sale de a trăi sănătos şi uman într-un mediu populat de roboţi şi deşeuri. Spectacolul este realizat din obiecte reciclate de Trupa de Marionete Arad şi a fost prezentat déjà la Festivalul de la Avignon.

Şapte dintre spectacolele din festival sunt urmate de workshopuri creative desfăşurate de Lea Rasovszky (pictură şi colaj) şi atelierele Da’DeCe (colaj, lucru manual). Micuţii sunt aşteptaţi să se înscrie la atelierele conexe din festival (email la ateliere@teatrultandarica.ro, respectiv programari@asociatiadadece.ro) şi să experimenteze şi altfel lumea poveştilor şi a teatrului de animaţie.

Programul complet este disponibil pe site-ul Teatrului Ţăndărică (www.teatrultandarica.ro/).

Umăriţi informaţiile despre spectacole şi evenimente conexe pe pagina Facebook a Festivalului.

Festivalul Internaţional al Teatrului de Animaţie „Spectacole de colecţie” 2014 se bucură de sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti şi al Ministerului Culturii şi se desfăşoară sub egida UNIMA România şi ASSITEJ România. Partenerii media ai festivalului sunt Itsy Bitsy, Digi24, Radio România Cultural, Bucureşti FM, Media & Advertising, ANZIsoft, România Liberă, Mediafax, Ring, Cărtureşti, Şapte Seri, BeWhere, Observator cultural, Blitz TV, Think Outside The Box, SUB25, feeder.ro, Gazeta de Artă Politică, LiterNet.ro, orasulmeu.ro, getlokal.ro, onlinegallery.ro, garbo.ro, DCNews, copilul.ro, urbankid.ro, book-land.ro, gradinite.ro, prokid.ro, Paptot.ro, bebelu.ro, totuldespremame.ro, listegradinite.ro, mamica.ro, Agenda culturala a copiilor şi Calendar evenimente.

 Mai multe informaţii despre ediţiile trecute ale Festivalului Internaţional al Teatrului de Animaţie puteţi găsi pe pagina web a Teatrului de Animaţie Ţăndărică, secţiunea Festivaluri.

Mai multe despre Teatrul de Animaţie Ţăndrărică pe www.teatrultandarica.ro.