Concurs național pentru elevii pasionați de tehnici digitale și siguranța online

sigur info concursSalvaţi Copiii România, coordonatorul naţional al programului Sigur.info, lansează concursul „Resurse digitale pentru viitor”, prin care își propune să îi determine pe copii, ajutaţi deopotrivă de părinţi şi profesori, să contribuie la identificarea şi diseminarea resurselor digitale utile, sigure şi ușor de utilizat. Fie că este un program sau o aplicaţie folosită în mod frecvent la şcoală, un program de colaborare pentru efectuarea temelor, o platformă interactivă sau orice altă resursă, membrii echipei sunt invitaţi să o prezinte într-un mod cât mai creativ şi original, evidenţiind atât beneficiile resursei respective, cât şi punctele sale slabe, precum şi avantajele utilizării sale de către alţi internauţi.

Competiţia este deschisă atât şcolilor și cluburilor de tineret, cât şi copiilor şi profesorilor în mod individual. Participanții vor fi încadraţi în două grupe de vârstă, 6-12 ani şi 13-18 ani, care vor participa în echipe coordonate de un profesor sau părinte. Sub îndrumarea acestora, copiii pot înscrie în concurs proiecte multimedia (prezentări power point sau videoclipuri, etc.) în care vor prezenta o resursă digitală pe care o consideră utilă.

“Este nu doar un exercițiu de creativitate, ci și de conștientizare de către copii a importanței lumii digitale, a utilității acestor instrumente și, mai ales, a nevoii de a naviga online în siguranță deplină. Prin competițiile pe care le organizăm anual în cadrul programului Sigur.info, încercăm să mobilizăm copiii să identifice noi soluții originale, din care, de ce nu, să avem cu toții de învățat. Până acum, competițiile s-au bucurat de un succes peste așteptări și probabil anul acesta, când tema este atât de ofertantă, ne vom bucura de o participare cel puțin la nivelul anilor trecuți”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedintele Executiv al organizației Salvaţi Copiii România.

Concursul include patru categorii speciale, prin intermediul cărora vor fi premiate cele mai implicate persoane şi instituţii în promovarea şi susţinerea siguranţei online în anul 2014:

Profesorul Anului – cel mai implicat profesor prin prisma utilizării Internetului, a resurselor online şi a platformelor web în cadrul orelor de clasă;
Şcoala Anului – şcoala cu cel mai mare impact al activităţilor de promovare şi conştientizare privind siguranţa online, luând în considerare gradul de utilizare a Internetului de către profesori sau elevi cu scopuri educative;
Grădiniţa Anului – va fi premiată grădiniţa care prezintă cât mai clar şi creativ într-un proiect de echipă pe tema Zilei Siguranţei pe Internet şi metodele prin care putem face un Internet mai bun;
Voluntarul Sigur.info al Anului – cel mai activ voluntar Sigur.info care a promovat siguranţa online în rândul grupurilor-ţintă şi a iniţiat proiecte şi activităţi proprii în vederea asigurării unui comportament responsabil de utilizare a Internetului.

Data limită de transmitere a proiectelor este 15 Decembrie 2014, acestea urmând a fi evaluate de către un juriu special, format din membrii Consorţiului Sigur.info, sponsorii şi partenerii concursului, elevi şi profesori. Regulamentul complet al concursului poate fi consultat la adresa www.sid2015.sigur.info. La aceeaşi adresă participanţii pot descărca formularele de participare şi îşi pot înscrie proiectele în concurs.

Echipele câştigătoare vor fi anunţate în cadrul Galei Siguranţei pe Internet din data de 10 februarie 2015 în Bucureşti. La Gală vor participa susţinătorii evenimentului – reprezentanți ai unor instituţii şi companii private implicate în domeniul utilizării Internetului prin intermediul calculatorului sau al telefonului mobil. Aceştia vor premia echipele câştigătoare cu produse atractive din domeniul IT.

Ziua Siguranţei pe Internet este organizată în 65 de ţări, sub egida reţelei europene Insafe, care promovează utilizarea tehnologiei online şi a telefoanelor mobile într-un mod mai sigur şi responsabil. Prin tema acestui an, Resurse digitale pentru viitor, concursul de proiecte are ca scop încurajarea tuturor utilizatorilor să devină proactivi şi să promoveze acele resurse utile şi sigure care contribuie la dezvoltarea şi îmbunătăţirea mediului online, fie că vorbim despre resurse educaționale, pentru lucrul în echipă, programe ce ajută la editarea unor prezentări sau poze, aplicaţii, website-uri, platforme, filme educative, precum şi orice alt tip de resurse utile activităţii zilnice din mediul online.

Alte informaţii detaliate sunt disponibile pe site-ul www.sid2015.sigur.info