Shark_Discovery_2Discovery Channel va difuza in fiecare seara de la ora 22.00 Shark Week, o serie de programe cu si despre rechini. In general, oamenii asociaza rechinii cu niste vietati fioroase, care ataca oamenii, insa ar fi util sa afle ca ei ne si ajuta.

Iata mai jos un top alcatuit de oamenii de stiinta despre cum pot ajuta rechinii oamenii.

25. Conservarea recifurilor de corali
Patrulând printre recifuri şi mâncând peştii care trăiesc acolo, rechinii pot să încurajeze diversitatea speciilor şi să împiedice dezvoltarea excesivă a algelor.

24. Generarea de energie cât mai ”verde”
Un dispozitiv de forma cozii de rechin, care transformă energia valurilor în electricitate, poate face faţă unor fenomene meteo violente mult mai bine decât tradiţionalele generatoare, cu pale ca de elice. În acelaşi timp, un astfel de dispozitiv ar evita rănirea unor specii marine.

23. Studiul relaţiei dintre prădător şi pradă
Multe specii de rechini sunt prădători de top şi deci ne pot învăţa multe lucruri despre interdependenţa verigilor din lanţul trofic.

22. Studii asupra somnului
Rechinii pot să înoate în timp ce “dorm”, iar cercetătorii le studiază creierul, sperând să obţină astfel noi tratamente pentru tulburările de somn ale oamenilor.

21. Protejarea oamenilor contra rechinilor
Studiind rechinii, învăţăm de ce atacă şi cum putem să-i ţinem la distanţă.

20. Construcţii navale
Solzii împiedică algele şi reziduurile să se lipească de pielea rechinului – o calitate pe care proiectanţii speră să o poată copia şi în construcţia vapoarelor.

19. O mai bună înţelegere a noastră
Folosind dispozitive de detectare a activităţii neuronale, cercetătorii au dezvoltat modalităţi de a “citi” gândurile şi emoțiile rechinilor.

18. Îmbunătăţirea capacităților noastre senzoriale
Rechinii văd aproape în beznă, detectează mirosul şi vibraţiile de la mari distanţe. Analiza atentă a simţurilor lor ne-ar putea ajuta să ne dezvoltăm şi noi capacităţi senzoriale similare.

17. Surse de inspiraţie pentru uneltele noastre
E posibil ca dinţii de rechin, cu formele şi mărimile lor diverse, să fi inspirat primele unelte ale oamenilor.

16. Tratarea unor infecţii şi boli
Scualamina, o substanţă extrasă din ficatul de rechin, pare să ucidă bacteriile şi viruşii şi să prevină, în anumite condiţii, creşterea tumorilor.

15. Curăţarea oceanelor noastre
Mulţi rechini sunt adevărați “sanitari” care consumă animale şi plante moarte sau în agonie. Astfel, ei ne ajută să ne curăţăm oceanele de deşeuri organice.

14. Modele pentru costume de baie mai bune
Înotătorii participanţi la Jocurile Olimpice din 2000 au purtat costume de baie Speedo “Fastskin”, inspirate de pielea de rechin. Mai exact, materialul acestor costume era acoperit cu mici denticule de forma literei V, care seamănă cu cele de pe pielea rechinului şi ajută înotătorul să aibă o siluetă mai hidrodinamică.

13. Divertisment
Rechinii din acvarii atrag întotdeauna mari mulţumi de spectatori. Deşi ideea de a ține în captivitate astfel de specii este controversată, acești rechini au adus câştiguri de milioane de dolari – dintre care o parte au fost folosiţi pentru eforturile de conservare a rechinilor.

12. Design auto
În 2005, Mercedes-Benz a proiectat un “automobil bionic”, folosind ca sursă de inspirație siluetele unor specii de peşti, printre care şi rechinii. A fost unul dintre vehiculele cu cea mai mare eficienţă aerodinamică din clasa lui.

11. Îmbunătăţirea acuității vizuale la oameni
Cercetătorii din domeniul optometriei studiază corneea de rechin, care într-o bună zi va fi poate folosită pentru transplanturi la om.

10. Creşteri economice
Ecoturismul aduce foarte mulţi turişti atraşi de rechini, generând astfel venituri care susţin economii locale din întreaga lume, în special în zone cum ar fi Filipine sau Belize.

9. Conservarea ecosistemului
Apetitul rechinilor împiedică anumite specii de peşti să se înmulțească în exces.

8. Informaţii despre peşti
Studiul rechinilor le-a oferit cercetătorilor şi studenţilor mai multe informații despre biologia peştilor.

7. Deplasare eficientă
Rechinii au o sensibilitate electrică uimitoare. Cercetările asupra organelor electro-receptoare ale rechinilor ne-ar putea ajuta să ”navigăm” mai bine prin lume cu maşinile, avioanele şi vapoarele noastre

6. Vindecarea unor boli ale inimii
Sângele de rechin conţine nişte compuşi speciali anticoagulanţi, pe care cercetătorii îi studiază în ideea că i-ar putea folosi pentru pacienţii cu diverse boli de inimă.

5. Filtrarea apelor noastre
Unii rechini sunt adevărate filtre vii când vine vorba să se hrănească, pentru că înghit cantităţi uriaşe de zooplancton, curăţând astfel apele oceanelor şi eliminând algele dăunătoare.

4. Proiecte de avioane
Înotătoarele rechinilor şi forma nasului rechinului-ciocan au inspirat modificări de înaltă tehnologie în proiectarea aripilor şi fuselajelor, pentru avioanele comerciale.

3. Îmbunătăţirea sistemului imunitar uman
Rechinii au sisteme imunitare foarte bine dezvoltate pe care, studiindu-le, am putea descoperi tratamente preventive pentru unele dintre cele mai necruțătoare boli de care suferă oamenii.

2. Protejarea crustaceelor
Rechinii mănâncă specii care, la rândul lor, se hrănesc cu scoici, crabi şi homari. Când populaţiile de rechin scad ca număr, crustaceele consumate de oameni tind să dispară şi ele.

1. Informaţii despre originea omului
Fiind speciile vertebrate cele mai vechi din lume, rechinii ne pot oferi informaţii despre originea şi evoluţia tuturor speciilor de vertebrate, deci inclusiv despre originea şi evoluţia omului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.