imagesProblemele din asistenta medicala pediatrica sunt numeroase chiar daca unele date statistice arata ca  situatia copilului din România s-a îmbunătăţit in ultimii 23 de ani, de la 26 la mia de nou născuţi rata de deces, ajungandu-se la 9,8 rată de deces. Însă nu este suficient de bine controlată această rată a mortalităţii şi din acest motiv tara noastra ocupa un nefericit loc de lider la mortalitatea infantilă.

Prof. Dr. Doina Pleșca, directorul Spitalului de Copii Victor Gomoiu a enumerat, marti, o serie de neajunsuri ale sistemului pediatric romanesc, in cadrul dezbaterii “Soluţii pentru îmbunătăţirea sănătăţii copiilor”, ce a avut loc la Palatul Parlamentului.

Specialistul a aratat ca nu exista o structură în Ministerul Sănătăţii care să evalueze prioritatile de sanatate publica reale pentru sanatatea copilului, structura care sa se regaseasca si in teritoriu la nivelul directiilor de sanatate publica.

Dr. Pleșca a mai semnalat numarul insuficient al medicilor pediatrii in spitalele de provincie, in spitalele judetene nemaiexistand serviciile de garda. De altfel, medicul a atras atentia ca exista un deficit major in specialitati inguste in domeniul pediatriei, altfel spus nu exista specialisti in cardiologie, gastroenterologie, pneumologie, nefrologie, remuatologie, oncopediatrie care sa ii poata trata pe copii.

“Să intensificăm studiile epidemiologice, pentru a ne arăta real unde ne aflăm şi pentru a stabili nişte politici de sănătate în acest domeniu”, a spus Pleşca.

Calitatea serviciilor medicale nu mai este monitorizata si nici macar controlata, a avertizat specialistul care a adaugat ca nu este reglementat nici accestul copiilor la investigatii medicale de inalta performanta in unitatile publice, consultatiile interdisciplinare realizandu-se de regula pe baza de relatii .

Problemele sunt scapate de sub control mai ales la nivel rural in privinta asistentei medicale a copilului. Potrivit unui raport recent al World Vision Romania, citat de dr. Pleșca, doi din trei copii sub varsta de doi ani sufera de anemie, rahitismul si malnutritia fiind la ordinea zilei. In aceste zone trebui sa funcționeze asistenta comunitara cu rol direct in preventie si educatie. Daca asistenta comunitara ar functiona corespunzator, s-ar reduce internarile inutile pentru boli banale.

Prof. dr. Doina Plesca a aratat ca in prezent  niciun specialist nu isi poate asuma riscul de a refuza internarea unui copil cu o asa zisa boala banala, care oricand poate conduce la complicatii majore sau deces.

Nu in ultimul rand directoarea spitalului de copii Victor Gomoiu a mentionat lipsa unei strategii care sa vizeze copilul cu boli cronice, in conditiile in care in tara noastra exista 80.000 de copii si adolescenti cu dizabilitati.

Problemele semnalate de dr. Pleșca au fost scoase in evidenta si de prof univ dr. Florian Popa, vicepresedintele Comisiei pentru sanatate publica din Senat.  Domnia sa a insistat in privinta tragediei copiilor bolnavi de cancer aratand ca in tara noastra o problema grava este si aceea ca parintilor nu le sunt create niciun fel de conditii pentru a sta langa copilul lor in mediul spitalicesc pe perioada tratamentului.

”Ceea ce e importanta este lipsa resurselor materiale pentru efectuarea unor investigații specifice in cancerul la copii, iar lipsa aceasta nu este scuzabila”, a spus senatorul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.