imagesPeste 30 la sută din bolile infecţioase au cale de transmitere mâinile murdare, cele mai frecvente astfel de maladii fiind toxiinfecţiile alimentare şi hepatita A, a declarat, luni, Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”, citat de Mediafax.ro.

Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” a organizat, luni, conferinţa naţională Salvează vieţi – Spală-te pe mâini, cu ocazia campaniei cu acelaşi nume lansate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în toată lumea, pe 5 mai.

Managerul Institutului “Matei Balş” a vorbit despre importanţa spălării mâinilor şi a arătat că un număr mare de boli se transmit prin nerespectarea acestei cerinţe de igienă.

Medicul a mai explicat că, din cauza mâinilor murdare, cel mai des se transmit toxiinfecţiile alimentare, prin răspândirea germenilor care, în mediile cu proteine – lapte, brânză carne – eliberează o toxină. Hepatita A se transmite şi ea prin apă contaminată sau mâni murdare, a mai spus profesorul Streinu-Cercel.

“Este mai bine să ne spălăm pe mâni cu săpun, indiferent de care, chiar şi cu cel de casă. Important este ca apa să fie din belşug pentru că se produce decontaminarea. Aveţi germeni pe mâni care contaminează pielea şi trebuie îndepărtaţi mecanic. Sigur, cei din ATI (Anestezia şi Terapia Intensivă, n.r.) folosesc substanţe dezinfectate pentru a omorî germenii patogeni care rămân pe mâni”, a precizat profesorul Streinu-Cercel.

El a mai spus şi că, după utilizarea toaletei, robinetul ar trebui deschis cu mâna care nu a fost folosită, pentru a nu fi puşi germeni pe bateria de la chiuvetă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.