copiiFederatia Asociatiei Bolnavilor de Cancer (FABC) atrage atentia autoritatilor asupra suferintei celor 5000 de copii din Romania care in fiecare zi se lupta cu aceasta cumplita maladie. Iar in fiecare an, aproximativ 400 noi cazuri de cancer pediatric sunt diagnosticate, afectiunile oncologice fiind a doua cauza de mortalitate in randul copiilor romani, potrivit Realitatea.net.

“Nimic nu este mai cutremurator pentru un parinte decat sa-si vada copilul bolnav de cancer si sa nu ii poata oferi tratamentul de care are cea mai mare nevoie pentru a se insanatosi sau macar pentru a avea o copilarie mai aproape de normalitate. “, a spus Cezar Irimia, presedinte FABC.

“Peste 70% din cazurile de cancer la copii sunt vindecabile, daca sunt depistate de timpuriu si daca cei mici au sansa sa fie tratati cu medicamentele de care au nevoie si nu de cele care sunt mai la indemana. “, a spus Olga Cridland, presedinte Asociatia PAVEL

Din cele 34 de terapii oncologice ale caror dosare au fost evaluate de Ministerul Sanatatii, 30 dintre acestea, destinate tratarii cancerului la adulti, dar si la copii, au primit avizul pentru a intra pe lista medicamentelor compensate si gratuite. Termenul actualizarii listei a fost amanat deja de doua ori anul acesta, cel mai nou termen fiind inceputul lunii aprilie.

Cancerul este printre principalele cauze de mortalitate in randul copiilor si la nivel european. Ultimele date EUROCARE, unul dintre cele mai ample studii privind incidenta si mortalitatea pacientilor oncologici in Europa, arata ca rata de supravietuire pe o perioada de cinci ani a copiilor cu cancer a inregistrat o crestere, de la 76,1% in 1999 la 79,1% in 2007.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.