ADVERTORIALE LACTAG-02Calciul este un element chimic esențial pentru organismele vii, inclusiv pentru oameni. Se găsește în multe alimente și specialiștii consideră că este nevoie de consumul unei cantități constante de calciu pentru ca organismul să își poată construi și menține sănătatea sistemului osos și să se poată asigura o comunicare eficientă între creier și diferite părți ale corpului. Potrivit unor date prezentate de Institutul de Sănătate Publică din Marea Britanie, se pare că în corpul nostru ar exista calciu în cantități mai mari decât orice alt mineral.

Calciul contribuie la întărirea oaselor până în jurul vârstei de 20-25 de ani. După această vârstă, acest element ajută la menținerea sănătății oaselor, încetinind pierderile în densitate osoasă, acesta fiind un proces natural care se accentuează cu vârsta. Persoanele ce nu au consumat până la vârsta de 20 – 25 de ani cantități suficiente de calciu au un risc mai crescut să dezvolte mai târziu în viață afecțiuni ale oaselor, osteoporoză sau fracturi. Calciul are și rolul de a regla contracțiile mușchilor, inclusiv bătălile inimii. Joacă de asemenea un rol important în procesul de coagulare a sângelui. Cea mai mare parte a cantității de calciu din organism este depozitată în dinți și oase (99%), având rolul de a suporta structura acestora.

Calciul mai are și un rol important în acțiunea hormonilor și a enzimelor, cât și în a ajuta vasele să transporte sângele prin corp. Un studiu făcut de oamenii de știință din Universitatea Carolina de Nord, în anul 2010, a scos la iveală faptul că un consum adecvat de calciu încă de timpuriu în viață poate avea un efect de protecție împotriva obezității mai târziu, în timpul vieții.

Vitamina D ne ajută organismul să absoarbă și să fixeze calciul în oase. Potrivit statisticilor, circa 43% dintre americanii adulți iau suplimente de alimentare pentru a-și asigura necesarul de vitamina D și calciu. Dintre aceștia 70% sunt femei, cantitățile medii consumate plasându-se în jurul valorii de 300 mg pe zi.

Alte studii demonstrează că femeile a căror alimentație oferă un nivel satisfăcător de calciu pentru organism au o speranță de viață mult mai ridicată, potrivit cercetătorilor de la Universitatea McGill din Canada.

Potrivit autorităților sanitare din America de Nord și Europa Occidentală, necesarul de calciul poate fi asigurat prin consumul a numeroase alimente și băuturi. Specialiștii recomandă obținerea necesarului de calciu din alimentație.

Alimente bogate în calciu:

Lapte

Brânză

Iaurt

Nuci, semințe și alune, fasole, brocolli

Spanac

Tofu

Cereale

Lapte de soia

Frunze de păpădie

Sucuri de fructe

Coji de ouă zdrobite, măcinate într-o pulbere și adăugate în alimente și / sau băuturi

Unele vegetale cu frunze verde închis pot conține niveluri ridicate de acid oxalic care reduce capacitatea organismului de a absorbi calciul

Cât de mult calciu ar trebui să consumăm în fiecare zi?

Potrivit Institutului de Medicină din SUA, consumul de calciu zilnic ar trebui să atingă următoarele valori :

• de la 0 la 6 luni – 200 mg pe zi

• de la 7 până la 12 luni – 260 mg pe zi

• de la 1 la 3 ani – 700 mg pe zi

• de la 4 la 8 ani – 1000 mg pe zi

• de 9 la 18 ani – 1300 mg pe zi

• de la 19 la 50 de ani – 1000 mg pe zi

 

• adolescenta însărcinată sau care alăptează – 1000 mg pe zi

• adulta însărcinată sau care alăptează – 1000 mg pe zi

• de la 51 la 70 de ani (barbati) – 1000 mg pe zi

• de la 51 la 70 de ani ( femei ) – 1200 mg pe zi

• peste 71 ani – 1200 mg pe zi

Persoanele cu deficiențe de calciu sunt, de obicei, sfătuite să ia suplimente de calciu, dar acestea trebuie administrate cu alimente pentru a se asigura cea mai bună absorbție și pentru a minimiza posibilele efecte secundare nedorite. Aportul de suplimente nu trebuie să depășească 600 mg pe zi. Dacă se consumă o cantitate mai mare, excesul nu este absorbit la fel de bine.

Suplimentele de calciu trebuie consumate la intervale repartizate pe tot parcursul zilei. Vitamina D se adaugă la multe suplimente de calciu, deoarece încurajează sinteza de proteine ​​în organism, care face absorbția de calciu posibilă. Alegerea suplimentelor corecte poate fi dificilă și chiar confuză în zilele noastre deoarece există numeroase tipuri de combinații și preparate. Cea mai bună soluție este ca acestea să fie administrate la recomandarea unui medic ce cunoaște cel mai bine istoricul medical al pacientului.

Următoarele condiții, circumstanțe sau boli sunt cunoscute ca posibile cauze ale hipocalcemiei (deficit de calciu):

• Bulimia, anorexia și alte tulburări de alimentație și urinare, greutate corporală căzută

• Expunerea la Mercur

• Consumul exagerat de Magneziu

• Utilizarea pe termen lung de laxative

• Utilizarea prelungită a unor medicamente, cum ar fi chimioterapie, corticosteroizi sau anticonvulsivante

• Lipsa de hormon paratiroidian

• Consumul de proteine în exces ​​sau de Sodiu poate duce la eliminarea calciului

 

• Unele tipuri de cancer

• Femeile în postmenopauză care fumează sau consumă cofeinĂ sau alcool în exces

 

• Boala celiacă, boala inflamatorie a intestinului, boala Crohn și alte boli digestive

• Unele proceduri chirurgicale, inclusiv eliminarea stomacului

• Insuficiență renală

• Pancreatita

• Deficit de vitamina D

• Deficit de fosfat

• Unii oameni care urmează o dieta vegetariană pot avea deficit de calciu

 

• Osteoporoză

• Persoanele care au intoleranță la lactoză nu pot obține suficient calciu, dacă acestea nu caută cu grijă alimentele non – lactate, bogate în calciu

 

SFAT MEDIC – Dr. Pediatru – Gabriela Alecu

Laptele și derivatele lactate rămân, alături de alte alimente, esențiale pentru creșterea și dezvoltarea optimă a copilului mic (1-3 ani), a școlarului (de la 6-7 ani până la 18 ani) și apoi a adolescentului.

Aceste alimente aduc copilului și adolescentului, pe lângă nutrienți esențiali (proteine, glucide, lipide) și vitamine (dintre care vitamina A și D) și minerale (Calciu, Fosfor, Fier).

Calciul este constituentul esențial pentru scheletul osos și dinți. Alături de el, fosforul este important deoarece concentrația lui în sânge creează, alături de Calciu, un raport: Ca/p care este valoarea optimă de absorbție a vitaminei D și a Ca la nivel de intestin subțire.

Vitamina D este o vitamină liposolubilă indispensabilă pentru creștere, pentru reglarea metabolismului fosfocalcic și pentru procentul de osificare. Aceasta se găsește în: ficatul unor pești (ex: codul), gălbenușul de ou, unt, lapte (în laptele de vacă se găsește în cantitate mai mică decât în laptele matern). De aceea, laptele de vacă are potențial rahitogen.

Formulele de lapte praf îmbogățite, realizate din laptele de vacă, adaptate la necesitățile de creștere a copiilor sunt îmbogățite cu vitamina D, Ca, Fe etc. tocmai pentru a combate rahitismul și anemia.

Doza zilnică de vitamina D recomandată este de 400 mg/zi la toate vârstele.

După vârsta de 2 ani, se poate alimenta copilul cu lapte integral, de vacă, de capră sau de bivoliță, cât și cu produse lactate derivate din acest lapte (brânză, iaurt, sana, budinci cu brânză de vaci, orez cu lapte etc.)

Un lapte cu gust foarte bun și acceptat cu plăcere de copii este Lactag. Acesta aduce o compoziție echilibrată de nutrienți, calciu și vitamina D.

Lactag susține cele mai adevarate mame. Fii o mamă adevarată și câștigă!

CELE MAI ADEVĂRATE MAME se joacă, iubesc, gătesc, râd, dansează, ornează prăjituri, lucrează în secret pentru Moș Crăciun și pot să-l imite pe Duffy Duck. CELE MAI ADEVĂRATE MAME transformă momentele mesei în momente plăcute. Legumele, fructele și lactatele le transformă în super extra mega delicii, pe care copilul nu are cum să le refuze. Iar dacă totuși le refuză, ele râd, se joacă, dansează și gătesc în continuare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.