bebe7Infecţia cu virusul sinciţial respirator sau VSR este foarte des întâlnită la nou-născuţi, la sugari sau în prima copilărie. Este cea mai frecventă cauză de bronşiolită şi pneumonie în primul an de viaţă, afectând aproape toţi copiii până la vârsta de 2 ani.1

Infecţiile cu VSR tind să se producă în anumite perioade – din toamnă până primăvara în zonele cu climă temperată, dar sezonul infecţiilor cu VSR poate varia în funcţie de regiune, de aceea este cel mai bine să întrebaţi medicul care este perioada de apariţie a acestor infecţii în zona voastră.

Cât de gravă este infecţia cu VSR?

În cazul multor copiii, VSR provoacă o răceală uşoară. În anumite cazuri însă, cel mai adesea la copiii prematuri şi la copiii cu boli pulmonare cronice sau boli cardiace congenitale, VSR poate provoca o infecţie a plămânilor. Aceşti copii se pot îmbolnăvi foarte grav, fiind necesară internarea în spital.

Care sunt simptomele infecţiei cu VSR?

La început, simptomele infecţiei cu VSR se pot asemăna cu cele de răceală şi pot include:

1 febră,

2 secreţii nazale,

3 alte simptome de răceală (stranut, indispozitie, modificari de apetit si somn)

Simptomele se pot agrava atunci când virusul afectează plămânii şi pot include:

1 tuse,

2 dificultăţi de respiraţie,

3 wheezing (un sunet şuierător in timpul expirului),

4 respiraţie accelerată.

VSR este foarte contagios?

Da, infecţia cu VSR este foarte contagioasă. Acest virus foarte răspândit se poate transmite prin orice tip de contact fizic – cum ar fi atingeri, sărut sau strânsul mâinii unei persoane infectate. Mai mult, VSR poate supravieţui timp de câteva ore pe jucarii, o tejghea sau pe un şerveţel folosit. Virusul se transmite de asemenea aerian, prin strănut sau tuse.

Infecţia cu VSR este foarte frecventă în zonele dens locuite şi în centrele de îngrijire de zi (crese). O persoană poate fi expusă virusului şi îl poate transmite altora fără să îşi dea seama. De aceea, trebuie să luaţi măsuri foarte atente pentru ca micuţul vostru să nu fie expus VSR.

Cum se poate reduce riscul de infecţie cu VSR ?

Iată câteva măsuri pe care, în calitate de părinţi, le puteţi lua pentru a reduce riscul de infecţie cu VSR, atât acasă cât şi în afara acesteia.

1 Spălaţi-vă pe mâini cu apă caldă şi săpun înainte de a atinge copilul.

2 Dacă sunteţi răciţi sau aveţi febră şi veţi săruta copilul, infecţia se poate transmite. Mai bine îmbrăţişaţi-l sau mângâiaţi-l pe creştet.

3 În cazul în care alţi copii mici au febră sau răceală, încercaţi să nu îi lăsaţi să se apropie de cel mic. Acest lucru este dificil, deoarece copiii nu înţeleg de ce nu se pot apropia de nou-născut. Amenajaţi în casă un „loc special” pentru ceilalţi copiii mai mici, tot aşa cum nou-născutul are un loc special. Dotaţi-l cu cărţi de colorat şi alte tipuri de jucării creative.

4 Interziceţi accesul în preajma copilului persoanelor cu simptome de răceală sau care au febră.

5 Nu duceţi copilul în locuri aglomerate (mai ales creşe, centre comerciale, întâlniri de familie la care participă numeroase persoane….)

6 Nu fumaţi în preajma copilului.

7 Interziceţi fumatul în casă.

8 Este o idee bună să lipiţi o listă cu reguli într-un loc din casă, pentru a vi le reaminti. Poate sunt greu de respectat uneori, dar sunt foarte importante pentru sănătatea copilului.

Ce trebuie să ţineţi minte despre VSR:

VSR este extrem de contagios. Respectând măsurile descrise mai sus, puteţi reduce riscul de infectare a copilului vostru. Dacă aveţi întrebări despre VSR, adresaţi-le medicului sau asistentei. Prezentarea din vreme la medic, de la primele semne de boala, poate asigura diagnosticul corect, tratamentul precoce al afectiunii si ne poate creste sansele unei evolutii fara complicatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.