Secretele copiilor olandezi

enfants-heureuxDaca mergi in Olanda, imaginea constanta a parintilor relaxati care isi transporta copii pe bicicletele adaptate special este aproape hipnotizanta. Ai senzatia ca ai ajuns intr-o alta lume, intr-un glob de sticla al civilizatiei, foarte departe de locul in care ai crescut. Vezi care sunt secretele celor mai fericiti copii din lume, potrivit dailybusiness.ro.

La aproape fiecare casa din Olanda sunt parcate o bicicleta obisnuita, una cu portbagaj pentru cumparaturi sau copii si una pentru copii.

Un tata cu doi copii pe bicicleta, el tinand intr-o mana un buchet de flori, copiii cu baloane colorate. O mama zambitoare care se strecoara printre masini cu cele doua fetite in portbagajul bicicletei. Sunt imagini neobisnuite pentru romani, dar firesti in Olanda.

Potrivit World Happiness Report, realizat de Natiunile Unite si lansat recent, olandezii ocupa locul al patrulea in topul celor mai fericite popoare de pe Pamant. Fericirea, masurata ca indicator pentru progresul social, a fost luata foarte in serios. Asadar, nu ar trebui sa fie surprinzator faptul ca parintii celor mai fericiti copii se afla printre cei mai fericiti oameni. Iata de ce!

1. Mamele au gasit echilibrul intre viata personala si cea profesionala

Psihologul si jurnalistul Ellen de Bruin a scris o carte intitulata “Femeile olandeze nu ajung depressive”, care ilustreaza fenomenul libertatii tarii. Potrivit autoarei, cheia o reprezinta alegerile personale, care nu intalnesc bariere in Olanda.  Spre deosebire de femeile din multe alte state, cele din Olanda nu pun mare pret pe imbracaminte, in mare parte din motivul deplasarilor constante pe bicicleta. Asadar, o presiune in minus.  In plus, 68% din femeile olandeze lucreaza part time, 25 de ore pe saptamana, cel mai mare procent din lume. Un asemenea stil de viata probabil si-ar dori aproape toate mamele din lume.

2. Tatii au timp de copiii lor

Un articol din New York Times evidentiaza cultura olandeza a lucrului part time. In 1996, guvernul olandez a acordat angajatilor part time acelasi statut ca al acelora care lucreau full time, punand bazele unei vieti mai echilibrate prin prisma raportului viata personala-viata profesionala.  Ca si partenerele lor, tatii olandezi se dedica unui job full time doar 4 zile pe saptamana, a cincea fiind rezervata copiilor. “Papa dag” (Ziua taticului) a devenit nu numai o parte a vocabularului olandez, dar si o regula, din moment ce unul din trei tati opteaza pentru joburi part-time.

3. Nu au presiunea performantei la scoala

Copiii olandezi nu simt nicio presiune de a excela la scoala, fiind de aceea foarte putin stresati. Nu au de facut teme pentru acasa, astfel ca au timp berechet pentru joaca. Elevii sunt incurajati pur si simplu catre un mod placut de a studia. La terminarea ciclului primar, la varsta de 12 ani, acestia dau un test al alegerilor, care le determina nivelul inteligentei si care le arata ce liceu ar trebui sa urmeze, in functie de capacitatile si firea fiecaruia. Mai departe, nici la liceu elevii nu se simt presati de ideea studiilor superioare sau excelenta academica. In majoritatea cazurilor, nu exista un proces de admitere la facultate bazat pe competitie.

4. O zi din saptamana este Ziua Bunicii

Daca te nimeresti pe locul unui teren de joaca in timpul saptamanii, ai multe sanse sa vezi o bunica olandeza impreuna cu nepotii sai. Bunicile olandeze se simt foarte mandre cand au posibilitatea de a-si ajuta copii, jucand astfel un rol central in viata nepotilor. Asadar, cu ajutorul saptamanal al buncicii, parintii sunt mai echilibrati, iar copiii mai fericiti.

5. Guvernul acorda bani lunar familiilor

Cresterea copiilor poate fi foarte scumpa. In ciuda crizei economice si a taierilor cheltuielilor guvernamentale, familiile olandeze primesc in continuare bani de la stat, sub forma a 3 feluri de alocatii pentru cresterea copiilor si a discounturilor fiscale, oferite in baza faptului ca parintii muncesc si cresc copii in acelasi timp. Mama expata care a dezvaluit cele de mai sus prin intermediul platformei findingdutchland.com, recunoaste ca realitatea familiei sale nu corespunde cu stereotipul familiei olandeze. Sotul sau este antreprenor, deci nu are optiunea unui job part time, iar ea este casnica. In orice caz, sunt fericiti pentru ca traiesc in Olanda, ceea ce le-a permis luxul de a trai o viata mai aproapiata de modelul traditional.

Share Button

SUSȚINE PROIECTUL KIDSNEWS.RO!

.


CITEȘTE ȘI:
 
 • Elevii cu simptome au acces restricționat în școală 14 zile, dacă părinții nu vor testare
 •  
 • Teatrul Nottara lansează un nou proiect pentru liceeni
 •  
 • Mâncarea pentru bebeluși este extrem de periculoasă
 •    

  Să ne mai și delectăm, cu drăgălășeniile celor mici

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *