Viata unui bebelus de o zi, salvata prin operatie pe cord la Marie Curie

bebe nouPrimele şase intervenţii realizate în clinica de chirugie cardiovasculară a Spitalului de copii “Marie Curie”, de echipa de specialişti italieni, asistată de medici români, au fost un succes, printre vieţile salvare fiind şi cea a unui bebeluş de o zi, a spus secretarul de stat Raed Arafat.

Primele operaţii pe cord de la “Marie Curie” au avut loc, între 23 şi 25 septembrie, în cadrul Programului de dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice iniţiat de Ministerul Sănătăţii în colaborare cu clinica San Donato şi asociaţia Bambini Cardiopatici nel Mondo, potrivit Mediafax.

“Pentru a ajunge aici, adică pentru a putea realiza aceste prime şase intervenţii, dintre care, cinci operaţii pe cord şi una de cardiologie intervenţională, am rupt toate regulile birocratice şi am pus dop la ureche la cuvântul «nu». Acest proiect este, într-o formă, o premieră pentru tot ceea ce am făcut. Sper că de acum lumea va crede în proiectul nostru. Dar, aş vreau să atrag atenţia, asupra faptului că operaţiile vor fi făcute cam odată la 15 zile, când vor veni în ţară specialiştii italieni, şi în baza unei liste întocmite de specialişti, potrivit Programului de dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice, lansat de Ministerul Sănătăţii “, a explicat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat, joi, la conferinţa de presă organizată la “Marie Curie”.

Cei şase copii operaţi sunte fetiţe cu vârste cuprinse între o zi şi 12 ani, care aveau malformaţii cardiace congenitale. Medici au operat mai întâi cazurile mai simple ca să se obişnuiască unii cu alţii, dar şi cu aparatura şi sala, dar fiecare intervenţie a durat peste trei ore, a explicat doctorul Alessandro Frigiola de la Institutului ştiinţific de recuperare şi îngrijire al clinicii San Donato.

 

Peste 15 zile, echipa italiană va reveni la Bucureşti pentru alte operaţii. Dar până atunci primele echipe de specialişti români vor pleca la pregătire în Italia, primul grup fiind format din trei asistenţi şi un pompist. Ulterior vor pleca şi medici.

Pentru un chirug este nevoie de cinci ani de pregătire ca să opereze copii, iar în lume sunt doar 150 de chirugi care operează boli de inimă la copii, a menţionat Frigiola. Potrivit acestuia, în România sunt 2.000 de cazuri noi de malfomaţii cardiace congenitale pe an, iar anual mor 1.500 de copii din cauza acestor suferinţe.

Echipa de specialisti italieni va pleca la Iaşi unde va participa la Congresul de chirugie cardiovasculară şi unde va vedea care sunt condiţiile pentru deschiderea unui centru de chiurgie pediatriacă şi în acest oraş.

Ministerul Sănătăţii desfăşoară Programul de dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice în colaborare cu experţi de la Clinica San Donato din Italia, finanţarea fiind susţinută de Guvernul României, prin Ministerul Sănătăţii, în proporţie de 55 la sută, şi de asociaţia Bambini Cardiopatici nel Mondo din Italia, în proporţie de 45 la sută. Partenerii italieni vor asigura cofinanţarea proiectului general cu o sumă estimată la 865.000 de euro.

Prin proiectul MS se urmăreşte dezvoltarea Centrului de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Marie Curie” Bucureşti, Institutul de Boli Cardiovasculare Iaşi, Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, precum şi creşterea numărului de operaţii la Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureş. Programul se va desfăşura pe o perioadă de 34 de luni.

Guvernul a aprobat, în august, alocarea a 721.000 de lei (aproximativ 139.000 de euro, n.r.) pentru pregătirea proiectului privind chirurgia cardiacă neonatală şi infantilă în România.

Departamentul de cardiochirurgie pediatrică al Spitalului de copii “Marie Curie” a fost amenajat şi dotat în urma unei investiţii totale de aproximativ 4.200.000 de euro, din care: aproximativ 1.500.000 de euro din donaţii publice strânse de Asociaţia Inima Copiilor, aproximativ 2.300.000 euro oferiţi de Ministerul Sănătăţii pentru aparatura medicală, restul sumei provenind din alte donaţii şi sponsorizări către unitatea sanitară.

Share Button

SUSȚINE PROIECTUL KIDSNEWS.RO!

.


CITEȘTE ȘI:
 
 • Elevii cu simptome au acces restricționat în școală 14 zile, dacă părinții nu vor testare
 •  
 • Teatrul Nottara lansează un nou proiect pentru liceeni
 •  
 • Mâncarea pentru bebeluși este extrem de periculoasă
 •    

  Să ne mai și delectăm, cu drăgălășeniile celor mici

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *