Sfaturi pentru parinti si copii la inceput de an scolar

child-protectionPremergător începerii anului şcolar, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii împreună cu poliţiştii Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa transmit o serie de sfaturi preventive, atât elevilor cât şi părinţilor.

Potrivit Observator.ro, pentru a vă ţine copilul cât mai departe de un comportament deviant, Poliţia vă recomandă să comunicaţi cu acesta, deoarece el trebuie înţeles, personalitatea lui respectată, iar lipsa dialogului crează bariere greu de trecut în relaţia copil-părinţi. Cu toate acestea, încercaţi să fiţi fermi cu copilul, dar nu agresivi, violenţa nu rezolvă problemele, mai degrabă, le amplifică. În altă ordine de idei, e de dorit să verificaţi de câţi bani de buzunar dispune copilul dumneavoastră şi cum îi cheltuieşte, iar dacă fiul sau fiica dumneavoastră vine acasă cu obiecte de valoare, verificaţi provenienţa lor şi nu acceptaţi răspunsuri facile.

În relaţiile cu ceilalţi, e bine să sfătuiţi copilul să nu accepte invitaţia de a se urca în maşina unei persoane necunoscute, sau să nu primească daruri de la acestea şi nici să nu dea relaţii despre programul dumneavoastră. Interesaţi-vă permanent atât de situaţia sa şcolară, cât şi de prietenii săi şi de familiile lor.

În sânul familiei, încercaţi să asiguraţi un climat afectiv de bună înţelegere, distribuiţi copiilor sarcini clare în desfăşurarea vieţii de familie, care să le dezvolte simţul responsabilităţii şi al utilităţii, fără însă a exagera.

Când observaţi o schimbare negativă în comportamentul copilului dumneavoastră, motivaţi-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă. Când situaţia pare a scăpa de sub control, adresaţi-vă celor care vă pot fi de ajutor, de exemplu profesori, poliţie, organizaţii neguvernamentale, asociaţii de tineret, instituţii care vă pot sfătui şi sprijini în rezolvarea problemelor.

Nu în ultimul rând, oamenii legii vor să atragă atenţia şi tinerilor, să nu lege prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant, să fie prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător, să nu intre în anturaje nedorite. Pentru aceasta se recomandă evitarea locurilor şi mediilor unde se adună persoane dubioase, se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc.

Pentru situaţiile de urgenţă în care este ameninţată siguranţa dumneavoastră, a familiei sau a bunurilor, ori pentru alte situaţii în care legea o impune, apelaţi numărul unic de urgenţă 112.

Share Button

SUSȚINE PROIECTUL KIDSNEWS.RO!

.


CITEȘTE ȘI:
 
 • Elevii cu simptome au acces restricționat în școală 14 zile, dacă părinții nu vor testare
 •  
 • Teatrul Nottara lansează un nou proiect pentru liceeni
 •  
 • Mâncarea pentru bebeluși este extrem de periculoasă
 •    

  Să ne mai și delectăm, cu drăgălășeniile celor mici

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *