mom-and-babyConform unui recent studiu UNICEF, doar una din zece mame continua sa alapteze exclusiv pana la varsta de 6 luni a copilului. Desi aproape toate mamele incep sa alapteze inca din maternitate, odata ajunse acasa multe dintre ele abandoneaza aceasta practica din cauza problemelor pe care le intampina si a sfaturilor gresite primite.

Cu ocazia “Saptamanii Mondiale a Alaptarii”,  care are loc anual in perioada 1 – 7 august, Asociatia ProMAMA – Institut si Centru de Alaptare – lanseaza o campanie de constientizare a mamelor asupra efectelor negative ale lipsei alaptarii. Riscurile se refera atat la mama, cat si la bebelus. In ceea ce priveste copiii, creste riscul imbolnavirilor (deferite forme de cancer, astm, diabet, obezitate etc.), iar la mame creste riscul de cancer la san.

Asociatia ProMAMA educa mamele despre ceea ce inseamna alaptarea si care sunt riscurile lipsei acesteia. Deasemenea acorda sustinere si  consultanta mamelor aflate in dificultate pentru a putea continua sa isi alapteze copiii. Dr. Jack Newman, expertul mondial al alaptarii spune ca “Nu există piedici reale pentru o mama in a-si alapta copilul, ci doar lipsa de informare, de interes, de disponibilitate si de suport”.

Saptamana Mondiala a Alaptarii va fi marcata la Bucuresti printr-un workshop interactiv organizat de ProMAMA. Specialisti internationali in alaptare vor discuta cu mamele despre probleme importante si de multe ori controversate din domeniul alaptarii: de ce nu alapteaza mamele din Romania (cu toate ca 98% dintre ele sunt capabile sa o faca), care sunt piedicile reale de care se lovesc femeile si cum pot fi ele inlaturate.

„Vom dedica intreaga saptamana comunicarii si vom oferi gratuit consultanta pe subiecte de alaptare la centrul ProMAMA din sos. Pipera sau la tel. 0726.71.51.52”, a spus Sorana Muresan, Preşedintele Asociaţiei ProMAMA si consultant certificat international in lactatie.

Asociatia ProMAMA este reprezentatul oficial al Romaniei in WABA (World Aliance for Breastfeeding Action) si unul dintre promotorii din tara noastra ai Saptamanii Mondiale a Alaptarii, celebrata anual in peste 176 de tari ale lumii.

Asociatia ProMAMA a fost infiintata cu 3 ani in urma si a creat primul Institut si Centru de Alaptare din Romania. De asemenea, este singura  institutie din tara noastra si a treia din Europa ale carei cursuri sunt acreditate pentru a pregati persoanele care doresc să devina Consultanti de Lactatie Certificati International. Acreditarea este oferita de LEAARC (Comitetul de Acretitare si Aprobare a Educatiei in Lactatie), iar programele atestate de aceasta institutie sunt recunoscute ca fiind leader in domeniul educatiei in lactatie.

Alaturi de pregatirea profesionistilor, ProMAMA este prima organizatie din Romania care ofera servicii complete de pregatire si suport in alaptare: cursuri, consultanta in alaptare, grup de suport gratuit.

Tema Saptamanii Mondiale a Alaptarii din acest an este „Suportul in Alaptare: Alaturi de Mame” si subliniaza importanta pe care o are sustinerea pe care o poate oferi comunitatea mamei care alapteaza.

Studiile bazate pe dovezi arata ca sprijinul continuu si ajutorul de specialitate (atunci cand mama se confrunta cu probleme de alaptare) sunt esentiale pentru succesul alaptarii. De multe ori, acest suport influenteaza decizia mamei de a alapta sau nu si poate fi oferit de cadre medicale, specialisti in alaptare, familie si prieteni, angajatori, legistatie etc.