Medicamentul antigripal Fervex va fi retras de pe piaţă, au anunţat autorităţile române. Medicamentul este suspectat că ar conţine floră microbiană atipică, după cum a confirmat pentru adevarul.ro Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMD). fervex

„Medicamentul va fi retras nu doar din România, ci din întraga Uniune Europeană. Am primit o alertă prin sistemul de alertă rapidă, notificarea a plecat din Franţa. Practic, va fi retras tot ce înseamnă loturi existente de Fervex, până ce vom avea mai multe informaţii referitoare la acele suspiciuni”, a declarat pentru adevarul.ro Marius Savu, preşedintele ANM.

Reacţiile nu sunt foarte grave, ci constau în stări de vomă, greaţă, diaree, atât la copii, cât şi al adulţi, a completat Marius Savu. „Retragerea a fost extinsă ca o măsură de precauţie deoarece produsele menţionate mai sus sunt similare cu Fervex Raspbery aromă de zmeură. Datele colectate până în momentul de faţă sugerează că zahărul (sucroza) folosit în compoziţia acestor produse este sursa prezenţei microbiene. Prin urmare, datorită unor măsuri de precauţie extremă, Bristol-Myers Squibb retrage de pe piaţă aceste produse care au aceeaşi sursă de zahăr (sucroză)”, precizează compania producătoare Bristol-Myers Squibb, într-un comunicat de presă.

Bristol-Myers Squibb precizează că va continua să investigheze această problemă şi va furniza noi date deîndată ce vor fi disponibile. La un control de rutină care s-a efectuat în Franţa, s-a descoperit în Fervexul cu aromă de căpşuni, care nu se comercializează în România, nişte bacterii atipice, astfel s-a decis retragerea acestuia ca o măsură de precauţie. Potrivit analizelor în patru loturi de Fervex a fost identificată prezenţa bacteriei Enterococcus faecalis, o bacterie care poate provoca infecţii la nivelul tractului digestiv.

Investigaţiile sunt în curs de desfăşurare pentru a determina originea acestei contaminări. Fervex este indicat in tratamentul simptomatic al răcelilor comune, rinitelor alergice si vasomotorii, stărilor gripale (pentru ameliorarea strănutului, secreţiei nazale apoase, inflamaţiei mucoaselor nazala si sinusală, febrei, durerilor de cap şi musculare).