Institutul Oncologic Bucuresti are o noua sectie de pediatrie, cu “scoala de spital”

Institutul Oncologic Bucureşti are de sâmbătă o nouă secţie de pediatrie, cu 50 de paturi, care este prevăzută cu o “şcoală de spital”, unde copiii internaţi mai mult timp îşi pot continua pregătirea pentru clasă, acesta fiind un lucru foarte modern, a spus secretarul de stat Raed Arafat.

Potrivit Mediafax, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a fost prezent la inaugurarea mai multor secţii de la Institutul Oncologic, respectiv cele de onconcoopediatrie, secţia de zi, blocul operator al secţiei de chirurgie toracică, precum şi a noilor echipamente performante din cadrul laboratorului de energii înalte.

“De Ziua Copilului, nu ştiu dacă este un lucru plăcut să vii să vorbeşti despre cancer, dar, din păcate, nici copiii nu sunt scutiţi de suferinţe. Dacă ei suferă, măcar să facem ca suferinţa să treacă mai repede. Modernizările care s-au făcut vor contribui la uşurarea suferinţei, la vindecarea lor, pentru că rata de vindecare la copii este mai mare. Copiii stau uneori perioade mai lungi, sunt scoşi din mediul lor. Am văzut că secţia este prevăzută cu o şcoală de spital, unde copilul internat să-şi poată continua pregătirea pentru şcoală, ceea este un lucru foarte modern”, a spus Raed Arafat.

El a susţinut că parteneriatul cu ONG-urile este extrem de important în sistemul sanitar şi trebuie încurajat, salutând eforturile Asociaţia P.A.V.E.L. şi Little People, care au ajutat la realizarea secţiei de oncopediatrie.

Raed Arafat a precizat că Ministerul Sănătăţii are şi alte proiecte, pe care le-a discutat inclusiv cu Banca Mondială, pentru dotări în următorii doi-trei ani, care includ şi oncologia.

“Dacă totul merge bine, în foarte scurt timp o să începem cu dotări în oncologie, mai ales pe partea de radioterapie, nu numai pentru Bucureşti, ci şi pe plan naţional”, a mai spus secretarul de stat.

Raed Arafat a adăugat că la investiţiile făcute la Institutul Oncologic au participat mai multe organizaţii, iar Ministerul Sănătăţii a contribuit cu 54 de milioane de lei, inclusiv în aparatură de radioterapie.

“Institutul Oncologic Bucureşti are două aparate noi de radioterapie şi un altul mai vechi. Din cele două noi, unul este deja funcţional, iar pentru al doilea se aşteaptă aprobarea de la CNCAN. În plus, mai este un spaţiu pentru un al treilea aparat de radioterapie, pentru care se speră să se găsească finanţare”, a spus Raed Arafat.

Blocul operator pentru chirurgie toracică, inaugurat tot sâmbătă, a fost dotat cu aparatură modernă de bronhoscopie, crescând astfel şansele pacienţilor şi asigurând un tratament mai uman şi mai corect, a adăugat Arafat.  “Importantă este secţia de zi, care dispune de aproximativ 60 de paturi, unde pacienţii vin, primesc tratamentul şi pleacă acasă, lucru care este încurajat de Ministerul Sănătăţii, pentru mai multe afecţiuni”, a mai declarat Raed Arafat. Potrivit secretarului de stat, la nivel naţional funcţionează mai multe centre pentru oncologie, respectiv la Iaşi, Cluj, Bihor, şi sunt alocate fonduri pentru a fi deschis un institut la Timişoara.

“Astfel de institute nu trebuie să fie concurenţiale, ci complementare. Noi vorbim de un sistem de oncologie în care bolnavii trebuie să găsească totdeauna un loc, în oricare dintre centre, dacă nu este la Bucureşti, la Iaşi sau în altă parte. Este o patologie care nu trebuie să funcţioneze separat. Dacă vrem să facem un sistem sanitar corect, trebuie să lăsăm la o parte toate aspectele care se leagă de persoane şi să ne uităm la aspectele care se leagă de sistem”, a adăugat Raed Arafat.

Managerul Institutului Oncologic Bucureşti, profesor dr. Rodica Anghel, a spus că micii pacienţi s-au mutat de sâmbătă în noua secţie, ceea ce a fost o surpriză pentru ei.

“Ne-am axat pe modernizarea institutului, dar, în acelaşi timp, am luat în considerare şi resursele umane. În acest sens, am depus un proiect la Agenţia Nucleară de la Viena, în special pentru formarea personalului pentru radioterapie. Din 2012-2013 derulăm acest parteneriat cu Agenţia Nucleară de la Viena, organizând cursuri aici cu lectori din străinătate, nu numai pentru partea teoretică, ci şi practică. Tinerii au fost trimişi câte două-trei luni în străinătate, în centre mari de radioterapie, pentru a învăţa să lucreze cu noile tehnici, moderne. Medicii cu experienţă au fost trimişi câte două-trei săptămâni în vizite ştiinţifice, am organizat cursuri şi vom organiza în continuare şi anul acesta, şi la începutul anului viitor, la care am invitat medici, fizicieni, asistenţi medicali din centrele de radioterapie din ţară, pentru a fi la zi cu ultimele noutăţi”, a spus Rodica Anghel.

Mangerul Institututul Oncologic Bucureşti a adăugat că în acest moment în institut se folosesc tehnici moderne de radioterapie, inclusiv pentru copii.

“Dacă pentru adulţi mai avem o listă de aşteptare, pentru copii nu există listă de aşteptare. Folosim şi vom putea folosi tehnici 3D care permit administrarea unor doze mari de iradiere, cu protejarea ţesutului sănătos, astfel încât doza să fie suficient de mare şi să asigure vindecarea la copil, iar pe viitor, când el creşte, să nu aibă sechele majore din cauza radioterapiei. Am încercat să îmbunătăţim activitatea noastră, nu numai în secţia de radioterapie, dar şi în celelalte secţii”, a mai spus Rodica Anghel, adăugând că în institut tratamentul este multidisciplinar.

Şeful Secţiei de Oncopediatrie, conferenţiar dr. Monica Dragomir, a declarat că în cazul unui copil care are o astfel de boală toate aspectele contează.

“Secţia care se deschide astăzi este la standarde internaţionale. Acum putem asigura, pe lângă partea hotelieră, şi zone în care copiii pot să completeze tot ceea ce le lipseşte legat de jocuri, de şcolarizare şi susţinere din toate punctele de vedere. Practic, şederea este îndulcită de aceste lucruri”, a spus medicul Dragomir.

În ce priveşte incidenţa bolii, Monica Dragomir a spus că cifre corecte vor fi anul viitor, când se vor împlini cinci ani de când a început să funcţioneze Registrul Naţional de Cancer pentru Copii, datele de acum arătând că sunt aproximativ 5.000 – 6.000 de copii cu cancere în evoluţie, în tratament, în remisie.

Ea a adăugat că, într-un viitor apropiat, ca urmare a colaborării cu asociaţiile europene de urmărire a supravieţuitorilor de cancer la copii, se va cunoaşte şi numărul acestora.

La rândul lui, şeful Secţiei de Chirurgie Toracică, profesor dr. Teodor Horvat, a vorbit despre clinica pe care o conduce şi importanţa ei, având în vedere că cea mai mare parte a bolilor este malignă.

“Din păcate, bolnavii vin în stadii foarte avansate, III şi IV, aproape când nu se mai poate face nimic din punct de vedere chirurgical. Cu toate acestea, rolul chirurgiei toracice este foarte important prin punerea diagnosticului prin bronhoscopie, în colaborare chirurgul toracic, cu radioterapeutul şi chimioterapeutul stabilesc tratamentul multimodal. Am avut pacienţi care păreau fără ieşire, dar care în urma tratamentului multimodal au fost aduşi în situaţia de a putea fi operaţi, iar la alţii, în urma tratamentului nu s-a mai vizualizat tumora”, a explicat medicul.

În Institutul Oncologic Bucureşti sunt trataţi aproximativ 9.000 de noi pacienţi cu cancer în fiecare an. Cele mai frecvente cinci tipuri de cancer în România, în 2008, erau la bărbaţi cele de plămân, colorectal, prostată, stomac, vezică biliară, iar la femei cele de sân, colorectal, col uterin, plămân şi ovar

Share Button