Alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalităţi de a menţine şi asigura sănătatea şi supravieţuirea copiilor după naştere, laptele matern oferind toată energia şi nutrienţii de care copiii au nevoie în primele şase luni de viaţă, afirmă specialiştii INSP cu prilejul Săptămânii Mondiale a Alimentaţiei la Sân, marcată în perioada 1- 7 august.
În prima săptămână a lunii august este organizată, în fiecare an, de către numeroase instituţii cu rol în asigurarea sănătăţii la nivel local, naţional şi internaţional, Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân, urmărindu-se promovarea alăptării ca modalitate esenţială de a investi în sănătatea mamei şi copilului.
“Alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalităţi de a menţine şi asigura sănătatea şi supravieţuirea copiilor după naştere, laptele matern oferind toată energia şi nutrienţii de care copiii au nevoie în primele şase luni de viaţă, acoperind jumătate sau mai mult din nevoile nutriţionale din primul an de viaţă şi până la o treime din aceste nevoi nutriţionale în cel de-al doilea an de viaţă. Laptele matern este alimentul ideal pentru sugari, este sigur, curat şi conţine anticorpi care pot proteja copiii de diferite afecţiuni. Primii doi ani de viaţă ai unui copil sunt deosebit de importanţi deoarece alimentaţia optimă în această perioadă poate reduce rata morbidităţii şi mortalităţii, precum şi riscul de boli cronice şi va contribui la o mai bună dezvoltare general a copilului”, afirmă specialiştii.
Astfel, copiii care au fost alăptaţi au rezultate mai bune la testele de inteligenţă şi sunt mai puţin susceptibili de a suferi de exces de greutate, obezitate sau diabet zaharat de tip 2 la vârsta adultă. În plus, femeile care alăptează au un risc mai scăzut de a dezvolta cancer de sân sau ovarian.
Cu toate acestea, în prezent, mai puţin de jumătate dintre sugarii sub 6 luni sunt alimentaţi exclusiv la sân, aşa cum recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF.
Se estimează că anual, 2,7 milioane de decese de copii sunt atribuite subnutriţiei, acestea reprezentând 45% dintre toate decesele copiilor în întreaga lume. Hrănirea sugarilor şi a copiilor mici este un domeniu critic pentru îmbunătăţirea supravieţuirii copiilor şi pentru promovarea creşterii şi dezvoltării sănătoase. În ciuda beneficiilor alăptării, în multe comunităţi această practică nu este sprijinită şi apreciată la adevărata sa valoare.
“Pentru a se îmbunătăţi rata şi durata alăptării este nevoie de măsuri la diferite nivele de decizie, de la suport legislativ, schimbarea normelor şi valorilor sociale, îmbunătăţirea condiţiilor de lucru pentru mame, până la servicii de sănătate prietenoase pentru mama şi copil”, arată sursa citată.
Specialiştii recomandă iniţierea alăptării în decurs de o oră de la naştere, alăptare exclusiv la sân în primele şase luni de viaţă ale bebeluşului – în majoritatea cazurilor nu este necesară administrarea altor alimente sau lichide, hrănirea sugarilor la cerere, adică de câte ori are nevoie copilul, zi sau noapte.
De asemenea, este recomandat să nu se utilizeze biberoane, tetine sau suzete, iar de la vârsta de şase luni, copiii ar trebui să înceapă să consume alimente complementare sigure şi adecvate, în timp ce continuă să fie alăptaţi până la vârsta de doi sau mai mult.