”Bunicii noștri nu trebuie uitați, ci ajutați să aibă o bătrânețe mai liniștită. Pentru mulți seniori, singurătatea este cea mai dureroasă. Pregătim un proiect prin care le oferim ajutor bătrânilor care nu au rude sau familia este departe și nu le poate oferi sprijin la nevoie. 1 din 4 vârstnici declară că se simte singur și asta e trist”, a anunțat ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea.

Aceasta a precizat că a avut o întâlnire cu Măriuca Ivan, fondatoarea Fundația Crucea Alb-Galbena Romania.

Sunt peste 25 de ani de când această asociație ajută bătrânii la ușa cărora nu prea mai bate nimeni. Peste 30.000 de vârstnici au fost ajutați de medicii, asistenții medicali, psihologii, asistenții sociali și îngrijitorii care colaborează, de multe ori voluntar, cu Fundația Crucea Alb-Galbenă.

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse și Fundația Crucea Alb-Galbena Romania vor iniția un proiect-pilot pentru a-i ajuta pe vârstnicii fără sprijin. ”Ne gândim, în special, la bătrânii singuri și care au nevoie să le mai treacă pragul casei cineva. Proiectul va include servicii integrate pentru acești seniori fie că vorbim doar de socializare, mici cumpărături sau îngrijire medicală”, a spus Gabriela Firea.

Potrivit ministrului, peste 1,5 milioane de bătrâni trăiesc singuri la țară, dar și la orașe.
Ultimii doi ani au fost foarte grei pentru acești bătrâni. În haosul pandemiei, mulți dintre ei s-au simțit mai singuri ca niciodată.

”Doar în Capitală sunt aproape 4.800 de pensionari care trăiesc singuri și cărora le-am oferit ajutor cât am fost primar general. Am colaborat îndeaproape și cu Fundația Crucea Alb-Galbenă în proiectul “Din toată inima pentru toată familia – Butonul Roșu” prim care le ofeream servicii de teleasistență bătrânilor care aveau nevoie permanentă de informare și consiliere. 258 de persoane au beneficiat de acest proiect, dar fondurile de la Primăria Capitalei au fost oprite încă de anul trecut”,  mai precizat Gabriela Firea.