Mamele prioritizează familia sau job-ul și sunt mai loiale brandurilor, în timp ce tații sunt mai preocupați de sport, însă ambii caută calitate în brandurile pe care le folosesc – sunt doar câteva dintre insight-urile relevate de studiul realizat de Cognition.

Care sunt valorile parinților românilor cu vârste cuprinse intre 35-44 ani? Care sunt prioritățile, pasiunile și obiceiurile de consum, canalele pe care le accesează și cum pot brandurile să îi abordeze pentru a fi relevante? Cognition și-a propus să răspundă la aceste întrebări în cel mai recent studiu realizat folosind ca instrument de research GWI Consumer Insights, ale cărui rezultate complete pot fi consultate aici.

Aspectele în care mamele și tații sunt diferiți: preocuparea pentru sport, afecțiunile medicale, rețelele sociale preferate și comportamentul de consum

Preocuparea pentru o activitate sportivă în linie cu un stil de viață sănătos e semnificativ mai importantă pentru tații millennials decât pentru mame: 62.5% dintre tați au făcut din rutina sportivă o prioritate și declară că ies la alergat sau frecventează sălile de sport de 2-3 ori pe săptămână. În același

timp procentul mamelor care prioritizează sportul e mai scăzut, ele declarând că aleg să se ocupe de responsabilități legate de familie sau job în loc să își facă timp pentru activități sportive.

Mamele și tații sunt diferiți și atunci când vine vorba de rețelele sociale pe care își petrec cel mai mult timp: mamele accesează predominant Snapchat, Instagram și Pinterest (cu scopul de a se inspira  și abia ulterior, în scop informativ), în timp ce tații prefera LinkedIn și Twitter.

Când vine vorba însă de activitățile din mediul online, mamele sunt adeptele podcasturilor, audio-book-urilor și ale cursurilor de fitness online, în timp ce tații utilizează tool-uri pentru a compara prețuri, urmăresc știrile și meciurile/competițiile sportive.

Stresul, grijile, preocuparea constantă pentru a aloca timp atât familiei cât și celorlalte reponsabilități sunt caracteristici comune ale părinților români. Însă felul în care îi afectează la nivel de sănătate e diferit: în topul celor mai frecvente afecțiuni cu care se confruntă mamele sunt alergiile și migrenele, afecțiuni care îngreunează puterea de concentrare și semnalează stresul la care sunt supuse. La rândul lor, bărbații suferă de diabet (afecțiune întâlnită în rândul femeilor într-un procent redus) și colesterol mărit, afecțiuni care semnalează o alimentație nu foarte sănătoasă și un nivel ridicat de stres.

Comportamentul de consum este un alt apect în care s-au observant diferențe atunci când vorbim despre mame și tați. Dacă mamele aleg siguranța, devenind loiale brandurilor cu care se identifică și pe care le recomandă mai departe și sunt impulsionate de promoții, tații se află la polul opus – însă nu acționează din impuls, ci preferă să se informeze și să identifice cel mai accesibil preț.

Diferiți, dar asemănători: tații și mamele au pasiuni și valori comune

Deși există multe aspecte în care mamele și tații sunt diferiți, studiul derulat de Cognition a relevat că atunci când vine vorba de pasiuni și valori, părinții români se armonizează și găsesc puncte comune, în pofida faptului că la nivel perceptual rămân la poluri opuse.

Pasiunile, indiferent de vârstă și de gen, sunt extrem de variate –  iar mamele și tații nu sunt o excepție. Însă, dincolo de pasiunile tipic feminine pentru fashion și cosmetică, respectiv cea a domnilor pentru jocurile de noroc, părinții împărtășesc pasiuni comune, iar în top se regăsesc: gătitul, grădinăritul și călătoriile  – astfel că brandurile ar putea veni cu propuneri care să vizeze aceste interese.

Un alt aspect pe care mamele și tații în au în comun este că atunci când vine vorba de achiziții, ceea ce primează este calitatea.

În topul preferințelor ambilor se află SomProduct, retailer din industria de bricolaj, urmat de Jysk și Ikea. Preferințele din industria de fashion nu sunt însă la fel de asemănătoare. Dacă mamele preferă Zara și LC Walkiki, tații merg pe variante clasice precum Levis.

Studiul „Mame vs Tați” a fost realizat analizând rezultatele obținute prin intermediul GWI Consumer Insights privind comportamentul de consum, preferințele și interesele persoanelor cu vârsta cuprinsă între 35 – 44 de ani, eșantion omogen reprezentativ pentru mediile urban si rural de pe teritoriul României în anul 2021.

Cognition este agenția de digital a grupului Godmother și singura agenție românească parte a Neuromarketing Science & Business Association.