Îndrăznește: dincolo de ușă începe Timpul! Așa scria pe o pânză, în muzeu, la o intrare cu scârțâit luuung și apăsat. Și, dacă aveai ceva curaj, te întâlneai cu timpul sărbătorilor, cu lupii mâncători de timp, cu frumosul încremenit, parcă, în timp.

Acum, propunem un timp al Vacanței. În care să vii, să te întâlnești cu poveștile, cu sunetele, ațele și araceturile, cu jocul, cu tine copil sau (aproape) adolescent. Îndrăznește!

Și pentru că avem Timp, vom face totul pe-ndelete. Adică vii de dimineață la noi (nici prea devreme, că în vacanță e și timpul sculatului târziu), lucrăm pe o anumită temă, ne mâncăm pachețelul adus de acasă și mai tragem o tură de vacanță mețeristă, până pe la unu-două. Și a doua zi continuăm ce am început cu o zi în urmă. Cum spuneam, pe-ndelete!

Cu ce ne vom ocupa Timpul? Cu realizat filme de animație și jurnale vizuale, cu crearea de instalații de artă contemporană, dar și de sperietori, cu umbre pe pereți și teatru de masă, cu dramatizarea de povești, dar și cu a-ți spune propria poveste, cu sunete la radio sau aiurea, cu ațe și războaie de țesut și culori.

Programul, mai jos.

Prețul unui atelier: pentru atelierele desfășurate pe parcursul a două zile – 100 de lei, pentru atelierele cu durată între o oră și două ore – 25 de lei (atelierul de radio, Povești cu urechi și atelierul de țesut, cusut, atelierul cu plante de leac).

Cum avem un număr maxim de persoane cu care lucrăm, înscrierea este importantă și se face prin formularul de înscriere. Pentru alte informații puteți suna la numărul de telefon 0723 086 178, în intervalul orar 9.00-15.00, de luni până vineri.

Pentru grupurile organizate, educatorii și cadrele didactice ne pot contacta la telefon, pentru a se programa la atelierele propuse.

PROGRAM

SĂPTĂMÂNA A IV-A

11 – 12 iulie

10.00 – 13.30, Joacă o poveste. Ba două: una a mea, alta a ta! Atelier cu Raluca Minoiu

Voi începe eu, prin a vă spune o poveste, așa cum am învățat la o școală de povestași, cât să fac dintr-o poveste aparent banală, ba chiar plictisitoare pentru unii dintre voi, una strașnică. Apoi, prin jocuri de interacțiune, desen, improvizație, voi o veți juca. Și ne vom și odihni, că nu e lucru de șagă să-ți folosești vocea, tot corpul și sufletul să dai viața la fântâni, sfinte, dihănii sau părinți dispăruți.

Apoi, ziua următoare, fiecare își va inventa povestea. Normal că nu o să vă las singuri în așa strașnică treabă, voi fi călăuză de la „A fost odată” până la finalul poveștii (fericit, oare?!). Și, pentru că tot am căpătat voce cu o zi înainte și am și legat ceva prietenii, ne vom spune povestea, cum altfel decât jucând-o împreună cu ceilalți. A, clar, tu vei juca rolul eroului!

Sper să ne ajungă orele. Vom începe la 10, luăm pauză de pachețel adus de acasă la 11,30, iar de la 12 jucăm iarăși. Teoretic, până la 13,30. Practic, până terminăm cu joaca. Pardon, cu jucatul.

Pentru cel mult 10 copii de la 8 ani.

Durată: 3 ore x 2 zile

13 – 14 iulie

10.00 – 13.30, Jurnal vizual de vacanță cu Valentina Bâcu

Lumea de azi e plină de imagini. Cele mai multe dintre acestea sunt fotografii – realizate cu aparatul de fotografiat sau cu telefonul. Ele ne documentează zilnic viața, nu doar în momentele importante ale vieții, așa cum se întâmpla odinioară, dar și în spațiul nostru de acasă, pe stradă, în călătorii, încercând să transforme întreaga noastră existență în ceva memorabil. Dar, cu cât facem mai multe fotografii, cu atât mai puțin reușim să observăm cu adevărat lucrurile din fața noastră.

Fiindcă, spre deosebire de obiectivul fotografic, care poate surprinde dintr-o dată o poveste într-un spațiu, ochii noștri au nevoie de timp pentru a asimila ceea ce vedem.

În vacanță te invit să spunem o poveste vizuală, pe care o vom construi pe parcursul mai multor ore de privit, fotografiat, desenat și analizat diversele perspective ale imaginilor. Iar la final vom selecta doar acele imagini care pot deveni memorabile și pot rezista peste ani.

Numărul maxim de participanți: 10 copii, cu vârsta peste 7 ani.

Durată: 3 ore x 2 zile

15 iulie

10.00 – 11.00, Poveşti cu urechi, atelierul lui Călin Torsan

Eu sunt Călin, omul cu fluier. La întâlnirea cu mine vom sta de vorbă despre fluierele românești și de aiurea. Cum se construiesc, cum se înfrumusețează, unde și când se cânta din ele. Vei asculta glasul unora dintre acestea, dar și tot felul de istorii surprinzătoare despre muzică.

Pentru copii cu vârsta începând de la 9 ani.

11.30 – 13.30, Atelier de radio pentru copii și adolescenți cu Monica Chiorpec

Atelierul le propune participanților o introducere în arta radiofonică, prin care ei să-și dezvolte capacitatea de a deosebi stilurile jurnalistice, deprinzându-se cu diverse tehnici și cadre de realizare a unor materiale radio. Noul format al atelierului le oferă celor interesați de acest domeniu oportunitatea de a înțelege importanța fenomenului radio din punct de vedere istoric, social și cultural.

Pasionații de jurnalism vor avea ocazia să redacteze materiale radiofonice cu tematici și subiecte specifice MNȚR, să își exerseze improvizația la microfon, dicția și exprimarea orală și să se familiarizeze cu utilizarea soft-urilor de editare și prelucrare de sunet. Micii – și, sperăm noi, viitorii – jurnaliști de radio vor fi provocați să realizeze interviuri și să le insereze în texte care vor fi ulterior citite la microfon și montate ca materiale gata de difuzat, la fel cum se întâmplă în redacțiile posturilor de radio. Desigur, la finalul fiecărui atelier, participanții vor putea primi în format audio primele lor creații jurnalistice.

Durata: 2h

Vârsta: +9 ani

Numărul de participanți: maximum 8

 16 iulie

 11.00 – 12.30, Coroniţa plantelor de leac cu Valentina Andrei

La atelier sunt invitați, deopotrivă, copii și adulți dornici să descopere proprietățile plantelor de leac (lavandă, salvie, cimbrișor, rozmarin, busuioc) și să le cunoască altfel decât în ceașca cu ceai. Să le admire culoarea, mirosul, forma, frunzele și, mai ales, florile. Iar la finalul exercițiului de cunoaștere, să realizeze „Coronița plantelor de leac”. Bună de păstrat ca amintire sau de oferit cuiva apropiat.

Recomandat copiilor cu vârsta mai mare de 8 ani sau celor mai mici, însoțiți de un adult.

SĂPTĂMÂNA  A V-A

 18 iulie

 10.00 – 12.00, Acoperișul de lapte cu Ana Petrovici-Popescu

Pe vremuri când unui copil îi cădeau primii dinți, cei numiți de „lapte”, era îndemnat să îi arunce pe acoperișul propriei casei pentru ca păsările să-i ia și să-i ofere în schimb alții mai buni cât să-i țină toată viața.

Vă propun să creăm un acoperiș-constelație aproape uman – adică va avea un ochi pentru a urmări împlinirea obiceiului și o gură-sală de așteptare pentru dinții tuturor copiilor, apoi vom realiza pasărea care se ocupă de transfer.

Numărul maxim de participanți: 8

Vârsta: 7-9 ani

 19 iulie

 10.00 – 11.00, Poveşti cu urechi, atelierul lui Călin Torsan

Eu sunt Călin, omul cu fluier. La întâlnirea cu mine vom sta de vorbă despre fluierele românești și de aiurea. Cum se construiesc, cum se înfrumusețează, unde și când se cânta din ele. Vei asculta glasul unora dintre acestea, dar și tot felul de istorii surprinzătoare despre muzică.

Pentru copii cu vârsta începând de la 9 ani.

20 iulie

 10.00 – 12.00, Pernă de visat bine. Atelier cu Raluca Oprea-Minoiu  

Cu pânze, ațe și sclipici facem o pernă de visat bine: poate o scufundare în mare ori un zbor cu balonul, cine știe? Atelier pentru copii de la 5 ani.

 21 iulie

 10.00 – 12.00, Atelier de teatru de umbre cu Beatrice Iordan

La început copiii vor afla ce este teatrul de umbre, când și unde a apărut. Li se vor istorisi două legende care vorbesc despre începuturile teatrului de umbre.

Apoi, pe baza unei povești simple, copiii vor trece la lucrul efectiv: împreună cu părinții, vor fi împărțiți pe echipe și vor lucra siluetele reprezentând personajele poveștii. La sfârşit, fiecare echipă va realiza o scurtă reprezentație teatrală: ei vor mânui la panou siluetele tocmai construite – ajutați de adulți – și vor interpreta povestea propusă de coordonator.

La sfârșit toți copiii și părinții vor primi aplauze bine meritate. Atelier dedicat copiilor peste 4 ani. Este recomandat ca un adult să însoțească, în timpul atelierului, copiii de vârste mici.

 22 iulie

 10.00 – 12.00, Atelier de construit jurnale de vacanță cu Valentina Bâcu

La Atelierul de construit jurnale de vacanță, vii așa cum se merge în vacanță – cu un bagaj* din care scoți la nevoie ce-ți trebuie: numele tău, pe care ți-l poți scrie în fel și chip, cu ștampile colorate, cu peniță cu tuș, ba chiar și în altă limbă. Vei mai avea nevoie să-ți alegi culorile preferate, texturi și dimensiuni – poți avea un jurnal cu niște pagini luuungi în care să prinzi chiar și valurile mării sau, dimpotrivă, unul mic, care să-ți încapă în buzunar și să-l porți tot timpul, peste tot, cu tine.

*Bagajul de care-ți povesteam mai sus poate fi și imaginar, doar să-l ai pregătit. Materialele de realizare a jurnalului le avem noi.

Vârsta recomandată – peste 8 ani

SĂPTĂMÂNA A VI-A

 25 iulie

 10.00 – 12.00, Simboluri tatuate pe pielea de schimb cu Ana Petrovici-Popescu

Pornind de la modelele și simbolurile țărănești regăsite pe tiparele de caș, scoarțe, porți sau ouă încondeiate, participanții pot crea un tatuaj pentru a transmite un mesaj despre propriile preocupări, preferințe sau despre modul în care văd lumea. Astfel că fiecare participant își va croi din piele ecologică acea parte pe care ar dori să-și poarte simbolurile preferate, de exemplu: mână, gambă, gât, apoi va realiza desenul cu un marker permanent, iar la final va crea un fel de armură-piele detașabilă pentru a proba tatuajul imaginat.

Vârstă: 10-12 ani

 26 iulie

 10.00 – 11.00, Poveşti cu urechi, atelierul lui Călin Torsan

Eu sunt Călin, omul cu fluier. La întâlnirea cu mine vom sta de vorbă despre fluierele românești și de aiurea. Cum se construiesc, cum se înfrumusețează, unde și când se cânta din ele. Vei asculta glasul unora dintre acestea, dar și tot felul de istorii surprinzătoare despre muzică.

Pentru copii cu vârsta începând de la 9 ani.

27 iulie

 10.00 – 12.00, Pernă de visat bine. Atelier cu Raluca Oprea-Minoiu  

Cu pânze, ațe și sclipici facem o pernă de visat bine: poate o scufundare în mare ori un zbor cu balonul, cine știe? Atelier pentru copii de la 5 ani.

 28 iulie

 10.00 – 12.00, Atelier de teatru de umbre cu Beatrice Iordan

La început copiii vor afla ce este teatrul de umbre, când și unde a apărut. Li se vor istorisi două legende care vorbesc despre începuturile teatrului de umbre.

Apoi, pe baza unei povești simple, copiii vor trece la lucrul efectiv: împreună cu părinții, vor fi împărțiți pe echipe și vor lucra siluetele reprezentând personajele poveștii. La sfârşit fiecare echipă va realiza o scurtă reprezentație teatrală: ei vor mânui la panou siluetele tocmai construite – ajutați de adulți – și vor interpreta povestea propusă de coordonator.

La sfârșit toți copiii și părinții vor primi aplauze bine meritate. Atelier dedicat copiilor peste 4 ani. Este recomandat ca un adult să însoțească, în timpul atelierului, copiii de vârste mici.

 29 iulie

 10.00 – 12.00, Hop Țop prin Muzeul Țăranului Român cu Valentina Bâcu

La 3, obiectul mare te ajută să înaintezi până la 5, la numărul 11, copacul cu cruci te ajută să-ți faci punți cu alte lumi și înaintezi până la 15. Dacă ajungi la numărul 20, Sfântul Ilie te pedepsește fiindcă ai lucrat cu fânul în zi de sărbătoare și stai o tură. O preoteasă cu o ie albastră cu mâneci lungi te ajută, dar lupii care mănâncă luna te împiedică să înaintezi până dimineața. Ai grijă la numărul 34, comuniștii te scot din joc. Dar nu-ți face griji, reluăm jocul de câte ori vrei. E vacanță, iar la Muzeul Țăranului Român este tihnă cât cuprinde. Așa că te aștept să parcurgem muzeul prin intermediul unui boardgame, să ne creăm propria expoziție, să ne inventăm propriile jocuri.

Vârsta recomandată: 7-12 ani (cel mult 12 copii/grupă)