Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, s-a întâlnit, joi, cu câteva victime ale violenței domestice aflate în locuințe protejate ale DGASPC județul Arges.

”Violența domestică este cât se poate de reală, vorbim de zeci de femei care au decedat în urma abuzurilor de neînchipuit și de zeci de mii de vieți distruse. Le sprijinim pe doamnele care își depășesc frica și ne solicită ajutorul, în timp ce le încurajez pe toate victimele violenței domestice sau ale abuzurilor de orice fel să ne contacteze! Nu sunteți singure!”, a spus Gabriela Firea.

Ministrul a anunțat că pentru victimele violenței domestice, funcționează HELPLINE, numărul unic la nivel național 0800.500.333.

Demnitarul a anunțat că 12 femei au murit în urma violenței domestice în primele 3 luni ale acestui an. În aceeași perioadă au fost emise aproape 7000 ordine de protecție. De asemenea, 69 de femei au decedat anul trecut, tot ca urmare a abuzurilor partenerilor de viață.

”Viața trăită în frică nu e viață! Poveștile femeilor abuzate, victime ale violenței domestice, sunt de nespus. Sunt încă multe victime tăcute, care trăiesc momente de groază neștiute de nimeni, dar sunt și femei care se eliberează încet, încet, de teamă și decid să ceară ajutorul. Am cunoscut astăzi, la Centrul pentru adăpostirea victimelor violenţei domestice din judetul Arges, doamne foarte curajoase, unele dintre ele și mame. Dramele lor sunt trase la indigo, violența omului de la care așteptau iubire și ajutor le-a distrus viețile.
Acum, cu ajutorul angajaților DGASPC Argeș încearcă să-și revină și să înceapă o viață nouă, în liniște și siguranță. Centrul in care s-au refugiat face parte din Programul Venus derulat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse prin Agentia Nationala Pentru Egalitate de Sanse pentru Femei si Barbati (ANES). În țară sunt 42 de locuințe protejate Venus. Sunt hotărâtă ca Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați – ANES, să facă toate eforturile pentru limitarea violenței domestice, o realitate crudă a zilelor noastre.
Încurajez toate victimele să ne contacteze la numărul gratuit 0800.500.333! Le putem ajuta!”, a declarat Gabriela Firea.

În primele 6 luni ale anului 2022, la HELPLINE 0800.500.333 au fost primite peste 2.000 apeluri, 1.000 de apeluri au aparţinut victimelor violenţei domestice şi alte aproape 300 de apeluri au venit de la rude şi martori. 35 de victime au fost direcţionate către locuinţele protejate Venus.