Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, marți, că circa 100 de elevi olimpici internaționali nu au mai fost nevoiți să susțină Evaluarea Națională în acest an, putând fi admiși la liceu fără acest examen.

„Pentru prima oară, elevii care au dus România pe podiumurile internaţionale – locurile unu, doi şi trei la olimpiade internaţionale – au avut dreptul să nu se prezinte la evaluarea naţională, având asigurat accesul în liceu, într-o clasă corespondentă profilului olimpiadei la care au avut premii, peste numărul de locuri şi fără examen de Evaluare Naţională. Deci, mai mult de 100 de elevi care au obţinut premii în numele României nu au fost obligaţi, pentru prima oară, li s-a recunoscut meritul, oferindu-se acces fără examen de Evaluare Naţională. Se adaugă şi elevii care au obţinut premiul I la olimpiadele naţionale”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Amintim că marți, 14 iunie, absolvenții de clasa a VIII-a au dat proba scrisă la Limba română de la Evaluarea Națională 2022. Joi, 16 iunie, se va desfășura proba la Matematică, iar vineri, 17 iunie, va avea loc proba la Limba și literatura maternă.

Examenul la Limba română a început la ora 9:00, când candidații au primit broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne.

Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore), calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare.

Potrivit unei decizii aprobate prin ordin de ministru, lucrările scrise ale absolvenților de clasa a VIII-a din județul Dâmbovița vor fi evaluate digitalizat în cadrul unui program-pilot derulat în premieră în acest an (pentru examenul de bacalaureat această pilotare se va desfășura în județul Călărași).

Primele rezultate vor fi afișate joi, 23 iunie, până la ora 14:00. Comunicarea acestora se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe Internet, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale.

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 24 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice.