Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, Senatul României i-a invitat pe copii și pe părinți la un eveniment amplu dedicat celebrării drepturilor și libertăților copiilor și tinerilor, intitulat Senatul Copiilor. Pe parcursul zilei de miercuri, în intervalul orar 10:00 – 17:00, invitații vor avea parte de numeroase activități și surprize pregătite de organizator și partenerii săi.

Mă bucur că redeschidem astăzi copiilor porțile Senatului în cadrul unui eveniment foarte relevant pentru transparentizarea acestei instituții fundamentale a democrației. Copiii trebuie implicați tot mai mult în procesul de decizie cu privire la chestiunile care îi privesc, iar astăzi facem încă un pas concret în această direcție, după ce, în urmă cu două zile, Maria și Tudor, membri ai Boardului Copiilor din România, s-au adresat plenului Senatului. Ne dorim ca astfel de intervenții să devină o cutumă în Parlament”, a declarat Președintele Senatului, Florin Cîțu, în deschiderea evenimentului.

Pentru a încuraja dialogul dintre factorii de decizie și copii, Senatul a creat și un grup de prietenie pentru copii astfel încât aceștia să fie consultați periodic atunci când se iau măsuri legislative care îi privesc. Este și o modalitate de a pune pe agenda Parlamentului preocupările copiilor.

La rândul lor, copiii din Boardul Copiilor susținut de UNICEF au vorbit despre importanța participării copiilor și a implicării acestora în luarea deciziilor, dar și despre problemele pe care le întâmpină.

Experiența mea în Boardul Copiilor m-a învățat că participarea copiilor reprezintă un element foarte important pentru evoluția și prosperitatea unei societăți. Noi, copiii, facem parte din diverse generații, fiecare venind cu idei proaspete, inovative despre felul în care trebuie să funcționeze o comunitate echitabilă. Adulții trebuie să înțeleagă că ocrotirea copiilor nu trebuie să fie unica grijă care îi privește pe cei din urmă, ci și implicarea lor în luarea deciziilor care îi privesc în mod direct și nu numai”, a spus Anda , 17 ani.

Mi-ar plăcea să vorbim mai des despre indicatori de bunăstare sau indicatori de fericire sau despre indicatori de satisfacție în viață. Și acestea sunt importante pentru noi…și pentru dumneavoastră, cei care construiți politici publice și legi”, a afirmat, la rândul său, Tony, 15 ani.

Sărbătorim și în acest an Ziua Internațională a Copilului împreună cu Senatul României, alături de copii, părinți și de numeroase organizații care le apără drepturile. Este important să îi implicăm mai mult pe copii și pe tineri în luarea deciziilor, să extindem participarea acestora, astfel încât să creștem bunăstarea copiilor și incluziunea celor vulnerabili. Ne bucurăm că Senatul încurajează dialogul dintre copii și decidenți, inclusiv prin crearea unui grup de prietenie și invitația adresată copiilor să prezinte anual în Senat un raport legat de respectarea și promovarea drepturilor copilului”, a declarat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.

Cu această ocazie, a fost lansată platforma online, senatjunior.ro, un instrument accesibil celor mici, care explică într-un limbaj accesibil ce este Senatul, cum funcționează, ce sunt legile și cum sunt create, dar și multe alte informații despre procesul legislativ. Este primul website al unei instituții din România dedicat copiilor.

Evenimentul Senatul Copiilor este organizat în parteneriat cu numeroase instituții publice și private din România, printre care: UNICEF, Salvați Copiii, Crucea Roșie Română, Adăpostul Speranța, Ministerul Afacerilor Interne, precum și Jandarmeria Română, Poliția de frontieră, Departamentul pentru Situații de Urgență. Un număr important de ambasade organizează de asemenea o gamă largă de activități culturale, educaționale și sportive, cu scopul de a valorifica și încuraja schimbul de expertiză și viziune, pentru ca vocea și implicarea tinerilor să devină mult mai vizibile în societate și în instituțiile statului.

Pe lângă activitățile ce vor avea loc în curtea Senatului, copiii pot participa, în grupuri organizate, în turul spațiului interior al instituției și vor putea vizita, pe lângă sala de plen, în premieră, și biroul Președintelui Senatului.

 Despre SenatJunior.ro

Senat Junior, platforma online lansată de 1 Iunie, va explica simplu, direct și pe înțelesul copiilor cum lucrează Senatul, ce sunt legile, cum iau naștere și care este rolul Parlamentului.

Copiii vor avea acces în culisele procedurilor legislative și ale activităților parlamentare în general. Educația civică nu va mai fi astfel doar o altă materie școlară, ci un proces viu de înțelegere al drepturilor și obligațiilor de cetățean.

Educația civică nu trebuie să rămână exclusiv în sarcina școlii, instituțiile publice trebuie să își exerseze rolul de informare și educare, inclusiv a celor mai mici cetățeni. Senatul face astăzi primul pas.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram