Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat la Europa FM că primul caz de hepatită acută severă la un copil, anunțat luni seară, este unul probabil.

„Este un caz care întrunește definiția de caz propusă de Organizația Mondială a Sănătății ca și caz probabil, nu este vorba de un caz confirmat, mai ales că discutăm despre o formă de hepatită care nu are o cauză identificată până în momentul de față. Nu sunt cazuri confirmate pentru că nu cunoaștem cauza, confirmarea înseamnă să cunoști cauza, cazul probabil grupează copii care prezintă hepatită severă, cu transaminaze foarte mari, cu icter, cu insuficiență hepatică, dar atâta timp cât nu cunoaștem cauza nu putem să discutăm despre o confirmare din puntul de vedere al unei cauze, în momentul de față vedem doar consecințele unei posibile infecții, de exemplu hepatita severă.”

Simtomele bolii, printre altele icter și insuficiență hepatică, au apărut la o fetiță româncă, de 5 ani, care este internată la București. Copila suferă de o formă gravă de hepatită acută, pe care medicii o descriu drept fulminantă, dar care nu are nicio legătură cu alte cazuri depistate în Europa.

Ministrul Sănătății a mai explica la Europa FM că deocamdată nu se poate face o campanie de prevenire a răspândirii acestui nou tip de hepatită. ”Necunoscând cauza, nu ai în momentul de față posibilitatea să te gândești la un plan de prevenție mai ales că acest caz din România este oarecum sporadic, el a fost raportat într-un mod automat, dacă vreți, către Centrul European de Control al Bolilor și către Organizația Mondială a Sănătății datorită faptului că a apărut la un copil și era însoțit de simptomatologia sau modificările biologice”, a precizat ministrul Alexandru Rafila.

Citește si:

OMS investighează cazuri severe de hepatită la copiii mici, în SUA și Marea Britanie. Posibile cazuri noi în Irlanda și Spania. Specialiștii nu descoperă cauza

Ministrul Sănătății explică la Europa FM că acest tip nou de hepatită nu are nicio legătură cu celelalte tipuri ale acestei boli: A,B, C, D și E. ”Cazurile despre care discutăm nu au legătură cu virusurile hepatitice cunoscute până la acest moment”, a precizat ministrul.

Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat până la data de 21 aprilie 169 de cazuri de hepatită severă de cauză necunoscută înregistrate la copii cu vârsta între o lună şi 16 ani. Cazurile au fost depistate în 10 țări. 114 cazuri din cele 169 sunt raportate în Marea Britanie.

Află mai multe: Hepatita acută severă de origine necunoscută care afectează copiii a ajuns în România. OMS a semnalat un caz de îmbolnăvire

Româna este singura țară din Estul Europei în care a fost identificată această boală a ficatului, din care cauză fiind înregistrat și decesul unui copil până în prezent.