Organizația Mondială a Sănătății încearcă să găsească o explicație pentru creșterea numărului de cazuri severe de hepatită la copiii mici.

Potrivit People.com, Regatul Unit a identificat 74 de cazuri de hepatită acută severă, inițial fiind raportate 10 cazuri în centrul Scoției, la începutul acestei luni.

Cauza „creșterii semnificative neașteptate” a cazurilor este „necunoscută”, a declarat vineri OMS într-un comunicat de presă.

Copiii afectați, descriși de OMS ca anterior sănătoși, au vârste cuprinse între 11 luni și cinci ani.

Oficialii din domeniul sănătății din Alabama au lansat o declarație similară, după anunțul OMS, invocând nouă cazuri de hepatită care datează din noiembrie 2020.

Niciunul dintre copii nu suferea de nicio afecțiune de bază, se spune în comunicat, iar pentru două dintre cele nouă au fost necesare transplanturi hepatice ca urmare a infecţiei.

Atât în ​​SUA, cât și în Marea Britanie, cauza infecțiilor este necunoscută, dar testele de laborator din Marea Britanie au exclus virusurile hepatitei de tip A, B, C și E.

Virusul care provoacă COVID-19 și adenovirusul au fost „detectate în mai multe cazuri”, a spus OMS.

Înmulțirea cazurilor a fost observată pentru prima dată pe 5 aprilie, cu 10 cazuri în centrul Scoției. În decurs de trei zile, 74 de cazuri au fost identificate în Marea Britanie. Șase copii au avut nevoie de transplant hepatic. Nu au fost raportate decese până la 11 aprilie.

Cauza infecțiilor severe fiind necunoscută, OMS a spus că este „foarte probabil” ca mai multe cazuri să fi fost identificate înainte de descoperirea cauzei.

În afară de adenovirus și COVID-19, OMS a spus că nu au fost identificați alți factori de risc epidemiologic, inclusiv călătorii recente.

People.com semnalează că de la informarea de vineri, alte cinci cazuri potențiale au fost identificate în Irlanda, iar trei cazuri au fost confirmate în Spania.

Copiii au vârsta cuprinsă între 22 de luni și 13 ani. OMS nu a recomandat nicio restricție aferentă călătoriilor internaționale.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA dezvoltă un aviz național de sănătate pentru a căuta cazuri similare cu cele identificate în Alabama.

Potențiala legătură dintre adenovirus și aceste cazuri acute severe de hepatită este „discutată” cu colegii internaționali, potrivit raportului Alabama Public Health.