Sorin Cîmpeanu despre testare și vaccinarea anti-COVID-19

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat duminică seara, la Digi24, că în ultima săptămână, de când școala a început pentru elevii din ciclul gimnazial și liceal, s-au înregistrat 73 de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 confirmate prin teste PCR, ceea ce este aproape la fel de mult ca în primele două săptămâni în care s-au folosit testele de salivă în școli.

„Dacă în primele două săptămâni am utilizat 13 milioane de teste, din care doar 111 au fost confirmate pozitiv, rata este extrem, extrem de mică. Dar la testele pe care le-am făcut la începutul acestei săptămâni, deja din 1,5 milioane de teste, pentru că atâtea au fost folosite, avem deja 73 de cazuri confirmate inclusiv prin teste PCR. Deci, aproape la fel de multe, dintr-un milion și jumătate, cât am avut din 13 milioane acum două săptămâni. Asta înseamnă că responsabilitatea este din ce în ce mai pronunțată. Nu atât cât trebuie, dar este mai bine din perspectiva numărul de teste care sunt confirmate PCR”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul pune această situație pe seama responsabilității părinților, care au mers să confirme testele pozitive ale copiilor prin teste PCR.

„Așa cum ne bazăm pe responsabilitatea părinților pentru a verifica starea de sănătate a copiilor, pentru a nu-i trimite la școală dacă prezintă simptome, e vorba de responsabilitate și în ceea ce privește testarea”, a arătat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a mai spus că rata de vaccinare în rândul elevilor a ajuns la aproape 40 la sută, un semnal important pe care elevii îl dau, dat fiind că vaccinarea copiilor de 12-15 ani a fost posibilă mult mai târziu.

În ceea ce privește personalul din învățământ, rata de vaccinare împotriva COVID a ajuns la 70 la sută, potrivit ministrului, care a adăugat că sunt și școli unde rata de vaccinare în rândul profesorilor este de numai 10 la sută.

Sorin Cîmpeanu a spus că va avea mai multe discuţii cu inspectorii şcolari, urmând să fie făcute verificări și să fie luate măsuri împotriva conducerii școlilor cu puţini profesori vaccinaţi, însă în limitele legale.

El a precizat că există și peste 2.000 de şcoli care au personal sută la sută vaccinat.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *