Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA) derulează proiectul “Facilitarea inserţiei pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi”, cu o valoare totală de aproximativ 22,6 milioane de euro, până la 30 septembrie 2021 fiind eliberate 419 vouchere pentru achiziţia de dispozitive şi tehnologie asistivă.

În acest context, ANDPDCA a anunțat că lansează spoturile de promovare a voucherelor pentru achiziţia de dispozitive şi tehnologie asistivă, destinate persoanelor cu dizabilităţi. Potrivit unui comunicat al autorităţii, voucherele au o valoare de până la 23.000 de lei şi sunt acordate prin proiectul “Facilitarea inserţiei pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi”.
ADVERTISING

“Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au decis să recomande Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune să sprijine difuzarea, în regim de anunţ de interes public, a spoturilor radio-TV referitoare la facilitarea inserţiei pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi”, se menţionează în comunicat.

Voucherele pot fi accesate de persoanele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: au o dizabilitate atestată prin certificatul de încadrare în grad de handicap; se află în căutarea unui loc de muncă şi nu au un loc de muncă în prezent; au vârsta între 18 şi 65 ani, inclusiv elevi şi studenţi.

Voucherul poate fi folosit şi pentru achiziţia mai multor produse asistive. Condiţia este ca produsele să fie cuprinse în recomandarea medicului specialist privind tipul de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces. În cazul în care valoarea produselor este mai mare decât cea a voucherului, diferenţa este suportată de beneficiar sau de reprezentantul legal al acestuia, după caz.

Pentru obţinerea unui voucher, persoana cu dizabilităţi se prezintă la AJOFM şi se înregistrează ca fiind în căutarea unui loc de muncă. Aici primeşte servicii de informare, consiliere şi mediere. Semnează apoi acordul privind participarea la măsurile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi participă la minimum două activităţi de informare, consiliere, mediere, cea de mediere fiind obligatorie. La DGASPC se depune dosarul cu documentele necesare, iar Direcţiile transmit către ANDPDCA centralizatorul cu cererile depuse. ANDPDCA transmite DGASPC voucherele nominale tipărite.

Ulterior, persoana cu dizabilităţi ? ridică voucherul de la DGASPC, îl prezintă furnizorilor de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces prevăzuţi în lista disponibilă pe site-ul ANDPDCA şi primeşte produsul/produsele alese din Lista cu produse de pe site-ul andpdca.gov.ro.

Totodată, proiectul prevede şi posibilitatea ca 200 de angajatori să obţină o subvenţie de până la 15.900 lei pentru accesibilizarea locului de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi angajate.

“Îi încurajez pe cei care aud despre acest proiect să meargă la AJOFM pentru a obţine mai multe informaţii despre posibilitatea obţinerii unui voucher pentru achiziţionarea unui dispozitiv asistiv, chiar dacă nu au în vedere perspectiva angajării imediate. Este important să lărgim orizontul celor cărora comunitatea nu le-a oferit suficientă încredere în abilităţile pe care le posedă şi să-i sprijinim pentru a se integra mai uşor în societate”, a declarat Florica Cherecheş, preşedintele ANDPDCA.

În perioada 23 mai 2019 – 30 septembrie 2021, proiectul a avut următoarele rezultate: 1.111 persoane incluse în grupul ţintă care au beneficiat de sprijin (servicii de informare şi consiliere profesională, medierea muncii sau formare profesională); 436 de persoane angajate, din care pentru 156 se finanţează subvenţii conform art. 80 şi art. 85 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă (din 700 cum sunt prevăzuţi în Indicatori), iar 419 vouchere au fost eliberate.

Rezultatele aşteptate ale proiectului vizează: 7.000 persoane cu dizabilităţi informate şi consiliate în vederea angajării; 200 persoane cu dizabilităţi, non-NEET pentru care se finanţează subvenţii; 200 de spaţii de muncă adaptate; campanie de informare a beneficiarilor cu privire la achiziţionarea produselor asistive; solicitări de decontare a voucherului şi vouchere decontate.

Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA), în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), implementează proiectul “Facilitarea inserţiei pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi”, Cod MySMIS2014+:130164, proiect cofinanţat în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020. Data de finalizare a proiectului este 31.07.2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.