Medicii de familie le spun părinților care merg cu copiii să facă prima doză de vaccin HPV că nu au vaccinuri, iar “ceea ce au sunt rapelurile altor copii care au început deja schema”, atrage atenția Ana Măiță, președintele Asociației Mame pentru Mame, ONG care a militat pentru reluarea vaccinării gratuite împotriva HPV în România.

”În urma comunicatului de presă emis de Ministerul Sănătății Vineri, 29 octombrie în care susținea ca mai sunt doze de vaccin HPV disponibile în cabinetele medicilor de familie ne vedem nevoiți să ne strigăm, încă o dată, adevărul: Nu, nu exista doze disponibile pentru copiii care se înscriu anul acesta în program!”, semnalează Ana Maiță.

Aceasta atenționează că este grav că la întrebarea legitimă a presei despre misterul dozelor de vaccin HPV promise dar abstente din cabinetele medicilor vaccinatori, Ministerul Sănătății a decis să iasă vineri cu un răspuns manipulator în cel mai bun caz.

”Pentru că trebuie să înțelegeți că cele 40.000 de doze care există în cabinete din care Ministerul spune că nu s-au administrat decât 12.000 SUNT REZERVATE deja pentru copiii cărora li s-au administrat cele 12.000! Da, pentru cine nu știe, și ne îndoim că Ministerul care coordonează acest program nu ar ști, că să îți protejezi copilul de HPV prin vaccinare trebuie să îi administrezi minim 2 doze de vaccin dacă are sub 14 ani și 3 doze de vaccin dacă are peste 14 ani! Deci, sigur, tehnic, mai există 28.000 de doze în cabinete DAR medicii le-au rezervat pentru copiii care au primit prima doză și cărora trebuie să le mai administreze și rapelurile pentru că dacă nu o fac – dacă folosesc rapelurile acestor copii că să îi vaccineze pe alții – ii lasă pe primii fără schemă încheiată și deci neprotejati! Așa că Ministerul Sănătății trebuie să știe, și le spunem NOI asta, părinții care mergem cu copiii de mâna să ii vaccinăm cu prima doză de vaccin HPV că nouă medicii ne spun că NU AU VACCINURI că să ne vaccineze copii și că dozele pe care le au sunt rapelurile altor copii care au început deja schemă.

Oare Ministerul Sănătății nu cunoaște cum se face acest vaccin sau dimpotrivă, cunoaște dar manipulează prin comunicarea trunchiată a cifrelor? Solicităm Ministerului Sănătății, printr-o scrisoare deschisă, să își onoreze angajamentul pe care l-a luat față de copiii noștri și să ne aducă dozele de vaccin promise. Iar alături de noi sunt cele mai importante organizații pentru drepturile copiilor si femeilor din România.”, mai spune Ana Maiță.

Într-o scrisoare deschisă, 10 asociații îi atrag atenția ministrului Sănătății că oricine ar fi și oricât ar sta în scaunul de Ministru al Sănătății în țara asta, ”sunteți acolo să protejați, atât cât se poate, sănătatea românilor, cum știți și cum puteți mai bine”.

”Suntem peste 40000 de părinți de adolescenţi cărora Ministrul Sănătății, nu contează numele și culoarea politică, MINISTRUL SĂNĂTAȚII, nu altcineva, ne-a promis anul acesta, negru pe alb, că ne va projeta copiii de cancer prin asigurarea vaccinului HPV până la 18 ani pentru fete și chiar și pentru băieți.

Ne-am bucurat, am sărbătorit, am pregătit copiii pentru acest moment, chiar dacă în jurul nostru făcea prăpăd tornadă antivaccinistă care a îngenuncheat România în pandemie. Le-am spus: uite, sunt multe neajunsuri în România, dar totuși, țara ta te prețuiește îndeajuns de mult încât să îți ofere protecția împotriva unor cancere mutilante.

Am crezut promisiunile făcute public de MINISTRUL SĂNĂTAȚII și am mers cu copiii de mâna și cu încredere, la medicii noștri de familie să ne înscriem copiii la vaccinare. Dar acolo am primit răspuns că NU SUNT vaccinuri pentru copiii noștri și că puținele doze pe care medicii le au sunt rezervate pentru completarea schemelor copiilor care sunt deja de 1 an, 2 sau chiar 3 ani pe lista de așteptare!

Și, nu vă ascundem, dezamăgirea aceasta a durut parcă mai tare decât toate celelalte. Pentru că nu era pentru noi ceea ce ne-ați dat toate asigurările să sperăm că se va întâmpla, ci pentru copiii noștri. Mai grav, ni s-a spus că vaccinurile nu vor veni, că banii pe care ați anunțat că i-ați alocat pentru ele au fost deja cheltuiți pe altele.

Stimate Ministru al Sănătății, Știți foarte bine că acest vaccin trebuie făcut într-o fereastră limitată de timp pentru a proteja cât mai bine. Oare ne-ați folosit pe post de recuzită electorală bucuria de a ști că vom primi acest vaccin, iar când scenariul politic s-a schimbat, ne-ați dat la o parte cu tot cu copii?

Vrem să credem că nu. Vrem să ne asigurați că nu. Vrem să ne dovediți că promisiunile MINISTRULUI SĂNĂTAȚII sunt onorate, oricare ar fi numele și culoarea lui politică. Vrem să ne dovediți că sănătatea și viață copiilor noștri contează pentru Dvs.. Vrem să le dați vaccinurile pe care le-ați promis cu atâta aplomb. Și fetelor până la 18 ani, și băieților.

Uitați-vă în jur. Vedeți ce înseamnă ca oamenii să își piardă și ultima fărâmă de încredere că statul le vrea binele? Uitați-vă cât de aprig se opun românii vaccinării, un gest care le poate salva sănătatea și viața. Vedeți consecințele și vă sperie, cu certitudine, așa cum sperie întreaga Europă.

Dacă vreți să avem încredere că statul ne vrea binele, arătați-ne că sunteți de cuvânt și dați-ne vaccinurile HPV pentru copiii noștri, exact așa cum ni s-a promis cu nici o lună în urmă.

Pentru că oricât de mult sau de puțin stați pe fotoliul de Ministru, aveți puterea să anulați cancerele cauzate de HPV din viitorul copiilor de azi. Folosiți această putere! Nu irosiți nicio zi fără să lăsați în urmă o generație de copii protejați de cancerele cauzate de HPV. Ar fi o moștenire morală care ar face cinste oricărui mandat de Ministru, chiar și aceste vremuri grele în pandemie”, se arată în scrisoare adresată ministrului Sănătății.

Organizațiile semnatare sunt: Asociația Mame pentru Mame,prin reprezentant legal Ana Măiță; Coaliția România Sănătoasă, prin reprezentant legal Ovidiu Covaciu; Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil, prin reprezentant legal Daniela Boșca; E-Romnja Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome, prin reprezentant Roxana Magdalena Oprea; Romanian Women’s Lobby, prin reprezentant legal Laura Albu; Fundația Tineri pentru Tineri, prin reprezentant legal Adina Manea; Asociația Front, prin reprezentant legal Tudorina Mihai; Societatea pentru Educație Contraceptivă și Sexuală, prin reprezentant legal Carmen Suraianu; Societatea de Analize Feministe Ana, prin reprezentant legal Daniela Draghici; Asociația Sexul versus Barza, prin reprezentant legal Adriana Radu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.