Prof. dr. Radu Vlădăreanu, preşedintele Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România spune că vaccinul anti-COVID-19 este sigur pentru gravide și nici nu ajunge la făt.

“Mitul că vaccinul anti-COVID ar afecta fertilitatea a apărut acum un an, când cineva a făcut o mică constatare, infimă. Dar este vorba de o logică fracturată”, a declarat, miercuri, prof. dr. Radu Vlădăreanu, la Antena 3, explicând că studiile ulterioare nu au arătat acest lucru.

“E o logică fracturată: ca şi cum ai spune cartoful e cât portocala, deci sucul de cartofi are acelaşi gust la sucul de portocală”, explică medicul ginecolog.

Specialistul concluzionează că vaccinarea pentru gravide este sigură, iar medicii chiar o recomandă. “Recomand puternic gravidelor să se vaccineze, oricând pe parcursul sarcinii, şi nu e numai recomandarea României. Deci, oricând înainte de a rămâne gravidă, oricând înainte de naştere sau după, pentru că scade mult riscul de a face o formă gravă de COVID, care în cazul gravidelor este și mai gravă decât în alte situații”, a precizat prof. dr. Radu Vlădăreanu.

Majoritatea studiilor arată că nu contează ce ser aleg femeile, mai ales că “vaccinul nu ajunge la făt, ci numai anticorpii. ”Fătul cu siguranță nu va fi afectat. La fel şi în cazul alăptării. Dacă am făcut prima doză, am văzut că sunt însărcinată, fac apoi şi a doua doză de vaccin”, a subliniat medicul.
Deci lucuruile sunt foarte clare, nu contează starea de graviditate pentru dorința de a se imuniza, subliniază specialistul.

La rândul său, dr. Simona Vlădăreanu, medic neonatolog a precizat că vaccinarea anti-COVID-19 a gravidei protejează şi copilul. “Categoric există această indicaţie de vaccinare anti-COVID atât a gravidei, cât şi după naştere, pe durata alăptării, dacă nu s-a vaccinat până atunci, este absolut sigur acest vaccin și mă refer în special la cele două seruri, Pfizer şi Moderna, făcute după o tehnologie revoluţionară, utilizată în imunoterapie până acum, deci nu e o tehnologie nouă care trebuie neapărat verificată, dovedită acum. Această moleculă ARN mesager e eliminată după ce a fost injectată în organismul nostru şi nu trece nici în lapte, nici în tubul digestiv al nou-născutului”, a declarat dr. Simona Vlădăreanu.

Specialiștii spun că momentul optim de vaccinare a gravidei este trimestrul II către trimestrul III al sarcinii, pentru că după cele două doze de vaccin este nevoie de timp de câteva săptămâni pentru a obţine un titru de anticorpi protectori care traversează placenta și ajung la făt. Dacă nașterea are loc mai devreme de 37 de săptămâni, nou-născuții nu vor beneficia de un titru corespunzător.

Pe perioada alăptării, studiile au dovedit prin colectarea probelor de lapte că s-a constatat o cantitate importantă de anticorpi, în special în primele zile de după naștere. Colostrul și laptele de tranziție conține o cantitate foarte mare de anticorpi anti-COVID, anti spike și mai târziu la circa 4 săptămâni cresc foarte mult și anticorpii de tip Igg, de asemenea cu o valoare importantă de protecție.

”Știm că sistemul imunitar al nou-născutului este naiv, este imatur la momentul nașterii și că ei trebuie protrejați de acești viruși, de acești agenți patogeni infecțioși, iar alăptarea este modalitatea cea mai eficientă pentru a crea acest lucru. Putem spune că se face o dublă vaccinare în felul acesta, a gravidei și a fătului și nou-născutului deci este extrem de important. Femeile care vor și încă nu sunt convinse, sunt ezitante în această vaccinare se pot adresa specialistului obstetricianului, neonatologului, chiar cu o discuție antinatală, cât și medicului de familie care ar trebui să aibă un rol foarte mare în această promovare a vaccinării. Femeia trebuie să primească informaţii cu acurateţe de la specialişti, să nu lăsăm toţi habarniştii să-şi dea cu părerea. În ţările civilizate, doar experţii în domeniul medical au păreri și susțin , pot aavea păreri pro și contra, nu putem să privim în stânga şi dreapta la fiecare care îşi dă cu părerea, ştim că asta este o caracteristică unică a acestui popor”, a punctat prof. dr. Simona Vlădăreanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.