Șase elevi de la Colegiul Naţional “Nicolae Titulescu” din Craiova au fost selectaţi să participe online la primul curs din lume organizat de IBM Quantum şi Qubit by Qubit pentru liceenii care doresc să înveţe despre calculatorul cuantic, calculatorul despre care se spune că va oferi uriaşe avantaje ştiinţifice şi economice, fiind mult mai rapid decât actualele computere în rezolvarea unor sarcini complexe.

Iniţiativa de a le oferi elevilor de la clasele de matematică-informatică ale Colegiului “Nicolae Titulescu” din Craiova o deschidere mai largă în domeniul calculatoarelor a aparţinut profesoarei de informatică Marilena Ionescu, care, urmărind noile tehnologii, a găsit Qubit by Qubit – din SUA, un proiect de învăţare online prin care elevii pot dobândi cu ajutorul informaticii abilităţi necesare în viitor pe piaţa muncii.

“Calculatoarele clasice şi-au atins limitele, nu vor dispărea, dar calculatoarele cuantice sunt mult mai rapide în rezolvarea unor sarcini complexe. Acestea operează în baza biţilor cuantici, denumiţi şi qubiţi. Un calculator cuantic nu seamănă cu calculatorul pe care îl avem pe birou, este puţin ciudat, seamănă mai degrabă cu un candelabru, însă e mult mai puternic decât calculatorul clasic. Domeniile în care se pot folosi calculatoarele cuantice sunt: criptografia cuantică; medicina – simularea comportamentului materiei până la nivel molecular; inteligenţa artificială; industria auto – pentru a simula compoziţia chimică a bateriilor vehiculelor electrice în vederea găsirii de noi modalităţi de îmbunătăţire a performanţei acestora; industria aeronautică; prognoză financiară. Sunt doar câteva domenii pentru care experţii au gândit aplicaţii care folosesc calculatorul cuantic, dar cu siguranţă în viitor se vor găsi noi domenii de aplicabilitate”, a declarat profesoara Marilena Ionescu pentru AGERPRES.

IBM Quantum şi Qubit by Qubit sunt parteneri pentru a oferi cursuri de calcul cuantic pentru mii de liceeni din întreaga lume. În urma colaborării cu Qubit by Qubit, şase elevi ai Colegiului Naţional “Nicolae Titulescu” din Craiova au obţinut burse de la IBM Quantum, pentru participarea, gratuit, la cursul “Quantum Computing (Calcul Cuantic)” .

“Este primul curs de ‘quantum computing’ creat de către MIT, Stanford University şi Harvard University pentru liceeni din întreaga lume. Pe parcursul a două semestre de prelegeri săptămânale, secţiuni de laborator şi teme pentru acasă, elevii dezvoltă o înţelegere fundamentală a calculului cuantic, inclusiv algebra liniară de bază, mecanica cuantică, calculul şi informaţia cuantică şi algoritmii cuantici. Ei vor avea chiar şansa de a programa pe un computer cuantic real. În fiecare săptămână, elevii participă la trei activităţi: o prelegere de 1,5 ore, un laborator de 1 oră cu un asistent didactic şi o temă pentru acasă. Prelegerile servesc ca o oportunitate de înţelegere conceptuală despre un subiect, în timp ce laboratoarele sunt o şansă pentru elevi de a câştiga experienţă practică. De asemenea, elevii au şansa de a se întâlni cu lideri din industrie şi experţi care modelează domeniul cuantic, alăturându-se unui grup global de viitori lideri cuantici. Fiind unii dintre primii elevi de liceu din lume care au învăţat calculul cuantic, ei vor câştiga un avantaj în competitivitatea admiterii la universităţi şi în accesarea în viitor a locurilor de muncă”, mai spune Marilena Ionescu.

Instructorii şi asistenţii care predau cursul provin de la universităţi de top, inclusiv MIT, Stanford şi Universitatea din Waterloo, oferă, de asemenea, asistenţă suplimentară este disponibilă pentru elevi, inclusiv sesiuni de revizuire a temelor şi a programului de lucru pe Discord. La finalizarea cursului, elevii vor primi un certificat de absolvire. “Cuanticii” Colegiului Naţional “Nicolae Titulescu” din Craiova sunt de la clasa 11 A- matematică- informatică: Boltaşu Lucian, Marinoiu Denis, Mitrică Adrian, Stoian Daria, Stoica Andrei şi Tănasie Cezar. Foarte pasionaţi de tehnologie, cei şase elevi au construit anul trecut roboţi pentru concursul NextLab, desfăşurat cu restricţiile impuse de pandemie, la care au reuşit să ocupe locul V, la faza naţională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.